Skickade tillbaka mat på sjukhuset

Uppdaterad 2021-05-16 | Publicerad 2014-11-25

Mikael Johansson, 32, skickade tillbaka det mesta av maten han fick på Karlstads centralsjukhus.

Den var ofta torr och smaklös.

– När jag fick kyckling med dragonsås hade såsen skurit sig och en torkad hinna täckte allt, säger han.

Daisy Hillergren, 85 är inte ensam.

Det är många patienter med henne på landets sjukhus som fått kväljningar och skjutit bort mattallriken vid första åsynen.

Mikael Johansson, 32, är en av dem:

– Det var sällan något som jag åt. Tillslut fick jag en sallad, men jag tackade nej till det mesta.

”Maten var hemsk”

Johansson låg inlagd på Centralsjukhuset i Karlstad i ett par veckor och skrevs nyligen ut därifrån. Han har fått en immunförsvarsjukdom som gäckar honom.

Maten på sjukhuset var dessutom under all kritik. En av rätterna förevigade han likt Daisy med sin mobilkamera.

Torr smaklös kyckling med dragonsås. Såsen hade dock skurit sig och en fin torkad hinna följd täckte hela anrättningen.

Hans mamma, som brukar provsmaka det mesta, vägrade. Mikael Johansson som är betydligt mycket mer kräsen provade i alla fall en tugga av kycklingen.

– Det var så äckligt. Så motbjudande. När jag smakade så var den så torr och smaklös. Maten var hemsk.

Fick köpa egen mat

Mikael skickade tillbaka maten.

– Jag sa bara att "de här får ni tillbaka för att det går inte att äta", säger han.

Och varje dag upprepade det sig.

– Jag åt det jag kunde men det var inte så ofta. Jag spolade ner två-tre portioner i toaletten för jag kände att jag inte kunde skicka tillbaka så här mycket.

I stället fick han fixa mat från annat håll.

– I mitt fall hade jag tur att min mamma var på plats flera gånger per dag. Tackvare henne hade jag en större chans. Hon köpte all mat åt mig.

Mikaels mamma köpte mat i sjukhusets fik, som är fristående, eller på närmaste matbutik.

– Jag tänker på människor som inte har någon som kan hjälpa till. Ska man äta sådan skit? Det är skrattretande.

”Kryddningen är anpassad”

Centralsjukhuset i Karlstad känner inte till den kritik som Mikael lyfter upp.

– I den senaste nationella patientenkäten från 2014 svarade 981 patienter på frågan ”Hur bedömer du maten din fick under din vistelse på avdelningen?” Merparten gav maten ett gott betyg - 250 svarade bra, 210 mycket bra och 205 utmärkt, skriver Eva Bångerius, områdeschef vid Landstingsservice i Värmland, i en skriftlig kommentar och fortsätter.

– Men vi kan alltid bli bättre och det är något som vi ständigt jobbar med. Det är alltid tråkigt och beklagligt när en patient upplevt maten på Centralsjukhuset negativt.

Enligt Bångerius lagas maten av yrkeskunniga kockar. Den är anpassad i smak att både passa unga och yngre.

– Kryddning är anpassad så att så många som möjligt av de som serveras ska tycka att den är bra.