Allt mer ensam Turnbull vägrar vika sig

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull i mitten, flankerad av ministrarna Mathias Cormann och Scott Morrison i Canberra under onsdagen.
Foto: Rod McGuirk/AP/TT
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull i mitten, flankerad av ministrarna Mathias Cormann och Scott Morrison i Canberra under onsdagen.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull fortsätter att klamra sig fast vid makten, medan allt fler ministrar vänder sig emot honom.

Minst tre tunga partikamrater rapporteras strida om Turnbulls jobb.

Så sent som i tisdags utmanades premiärministern i en omröstning om ledarskapet i regerande Liberala partiet, där han med knapp marginal vann över den tidigare inrikesministern Peter Dutton.

Dutton är övertygad om att han nu fått över majoriteten på sin sida och trycker på för en ny omröstning.

"Tidigare i morse ringde jag premiärministern och informerade honom om att jag bedömer att de flesta i partiet inte längre stödjer hans ledarskap", säger Dutton i ett uttalande under torsdagsförmiddagen lokal tid.

"Mobbning"

Men Turnbull säger att han kommer att kalla till ett nytt partimöte, vid lunchtid på fredag, först om hans motståndare lämnar in en petition med underskrifter från en majoritet, minst 43, av Liberala partiets parlamentsledamöter. Premiärministern kallar krisen för ett internt uppror i syfte att driva partiet högerut, med anspelning på att Dutton ses som en företrädare för den mer konservativa falangen.

– En minoritet inom partiet, med understöd av andra utanför parlamentet, har försökt att mobba, skrämma, andra till att stödja detta ledarskifte, säger Turnbull.

Han hotar samtidigt med att lämna sin parlamentsplats om han petas, vilket skulle kunna leda till att regeringen förlorar sin knappa majoritet.

Turbulent tid

Men flera ministrar har redan lämnat in sina avskedsansökningar, eller uppgett att Turnbull inte längre har deras stöd.

– Det är med stor sorg och med ett tungt hjärta som vi gick till premiärministern för att informera honom att han enligt vår bedömning inte längre har stöd från majoriteten, säger finansminister Mathias Cormann.

– Det är i det liberala partiets intresse att hjälpa till att hantera en ordnad övergång till en ny ledare.

Enligt uppgifter i australiska medier kommer, förutom Dutton, även skatteminister Scott Morrison och utrikesminister Julie Bishop att ställa upp i en eventuell ledarskapsomröstning.

Affärsmannen Malcolm Turnbull tog själv över makten från den tidigare premiärministern Tony Abbot genom en partiomröstning 2015. Med sin socialliberala inriktning har han dock fått kämpa för få med sig regeringens konservativa falang, och vann en mycket knapp seger i valet 2016.

Han har under en längre tid kämpat med låga opinionssiffror och i veckan har han, efter motstånd från de egna leden, tvingats släppa planer på såväl energireformer som bolagsskattesänkningar.

Publicerad:

LÄS VIDARE