”Vi kommer ingenstans”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-17

Svenska Annika, 46, är isolerad vid vulkanen

EYJAFJALLAJÖKULL/STOCKHOLM. Svenska Annika Rosén, 46, och hennes familj är isolerade vid vulkanen.

De är instängda mellan askmolnet och en raserad väg.

– Vi kommer ingenstans. Det är som att ha en vulkan i sin trädgård, säger hon.

Aftonbladet åkte sent i går kväll helikopter kring den rykande vulkanen. Från luften syns stora isblock, översvämningar, splittrade floder och vatten täckt av svart aska.

För svenske lantbrukaren Niklas Hyström, 38, och hans familj har de senaste dagarna varit turbulenta. De bor 20 minuters bilfärd från vulkanen Eyjafjallajökull.

Han har tvingats evakuera gården flera gånger sedan utbrottet började.

– Vi bor på den sista gården här i trakten. Jag måste se till att alla har evakuerat på de övriga gårdarna när myndigheterna skickar sms om evakuering. Det har gått bra hittills, men det har varit stressigt.

Vägen förstörd

Ofta har det varit tvära kast. När Niklas, hans fru Halla och deras tre barn fått återvända till gården har mobiltelefonen pipit igen med besked om ny evakuering. Väskorna står alltid packade och redo.

– Det värsta är om broarna går sönder och vulkanen Katla får utbrott. Då kommer vi ingenstans. Det är nog det värsta som kan hända, säger han.

Vid glaciärens södra del är redan Annika Rosén, 46, och hennes familj instängda på sin bondgård. En kraftig flodvåg med stora isklumpar och lava har förstört 400 meter av vägen väster om gården. Österut breder askmolnet ut sig.

– Vi är instängda och kommer ingenstans. Men vi har mat i frysen så att vi klarar oss, säger hon.

”Katla mer våldsam”

Familjen har varit evakuerad en omgång men är tillbaka på gården.

Just nu faller ingen aska över gården men om vinden byter riktning blir det värre. Det kan förstöra betet för djuren och årets höskörd.

Översvämningar från den smältande glaciären är också ett hot – liksom den fruktade vulkanen Katla.

– Vi är till 99 procent säkra på att Katla ska sätta igång. Vattnet från henne kan skapa stora översvämningar runt oss, säger Annika Rosén.

Svenske hotellchefen Björn Eriksson, 46, som bor fyra mil från Eyjafjallajökull tycker än så länge att vulkanutbrottet är spännande. Turister flockas till hans anläggning för att få en glimt att den rasande vulkanen. Men han är också rädd för Katla.

– Den vulkanen har en helt annan karaktär, säger han.

– Den är ännu mer våldsam än Eyjafjallajökull och medför mer översvämningar och större flygkaos för hela Europa.

Svårt för plantskolan

Kristina Bengtsson, 49, bor på en gård i Fljótshlíð, cirka två mil från vulkanen. Hittills har hennes familj klarat sig bra. Men om vindarna förändras de närmaste dagarna kan askmolnet dra in över gården. Då kan det bli besvärligt för familjen och plantskolan som de driver.

Hälsomyndigheterna på Island rekommenderar att man använder skyddsmask”er i askdrabbade områden.

– Kanske vi borde skaffa oss masker, säger hon.