Febril aktivitet inför annandagens minnesceremoni

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2005-12-25

Under gårdagen förbereddes annandagens minnesceremonier på flera stränder runt om i Khao Lak. Tsunamin svepte med den thailändska polisbåten nära 2 km upp på land.

Khao Lak

Febril aktivitet rådde i Khao Lak inför minnesceremonin på annandagen.

- Många väljer att göra något eget, säger Aftonbladtes utsände.

Thailändska myndigheter kommer att stänga ner mobilnätet av säkerhetsskäl under ceremonin.

Ute i den tropiska värmen i Orchid Beach Resorts trädgård övade fältartisten Titti Sjöblom in i det sista på "I have a dream".

Bland andra artister märks Lena Endre och Carola.

Omkring 400 plaststolar stod uppställda framför scenen där svenskarna ska samlas.

- De kommer inte att räcka, konstaterade ceremonins huvudansvarige Birgitta Darrell vid Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen.

Varje halvtimme ringer nya anhöriga och säger att de gärna medverkar på minnesstunden.

Får stå

- De sextio inblandade från Rådet får stå, konstaterar Birgitta Darrell.

Rådet är lika med arrangören Råden för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen.

Bakom scenen är stranden nästan spöklikt öde. För ett år sedan hyste den ett 40-tal bungalows. Nu står nysatta palmskott symmetriskt och tittar ut över det lätt krusade havet.

Här, och på andra stränder i Khao Lak, samlas exakt på klockslaget för vågen, 10.31, tusentals berörda för att minnas sina anhöriga i privata ceremonier.

Senare är det dags för de officiella ceremonierna, där den svenska bara är en.

Den thailändske premiärministern kommer att befinna sig i närheten av platsen och på juldagen meddelades att myndigheterna därför kommer att stänga ner mobilnätet av säkerhetsskäl.

80 miljoner kronor

Thailand uppges ha satsat motsvarande 80 miljoner kronor för att högtidlighålla årsdagen vid sju stränder längst Andamankusten.

Premiärminister Thaksin Shinawatra medverkar några kilometer från svenskceremonin tillsammans med bland annat prinsessan Ubol Ratana, och för de deltagare som vill kommer det att gå bussar mellan den svenska och thailändska.

Cirka 5000 poliser och soldater svarar för säkerheten på årsdagen. Myndigheternas största oro är att det kommer att uppstå trafikkaos – en oro som delas av Birgitta Darrell

– Bussar för de anhöriga som Rådet har hyrt in kommer att gå i poliseskort från Phuket för att de inte ska bli förhindrade i trafikstockningen, säger hon.

Minnesceremonin på årsdagen är i praktiken en slutpunkt för det råd som regeringen tillsatte efter flodvågskatastrofen och inga detaljer lämnas åt slumpen. Omkring 60 personer från exempelvis Räddningsverket och Svenska kyrkan är involverade i det praktiska kring ceremonin. Allt är millimeterplanerat, enligt Birgitta Darrell.

Fejas och putsas

På hotellet fejas det och putsas in i det sista. Mr Deng, hotellansvarig för mat och dryck, inspekterar hur en ung man nålar upp en duk på buffébordet.

I fyra månader har Deng arbetet för årsdagen, berättar han. Han jobbade på ett hotell på Phuket när vågen störtade in över stranden förra året. Han hade tur. Han svalde vatten två gånger, men det enda som skadades var hans kläder.

Den svenska ceremonin direktsänds, både i radio och tv. Ett 40-tal medierepresentanter – förutom Sveriges Televisions stora stab – är på plats och har fått stränga förhållningsorder.

Fotograferna får av respekt för de anhörigas vilja inte fotografera ansikten under ceremonin och de skrivande journalisterna måste hålla sig på angivna platser.

aftonbladet.se/TT