Oväntade beskedet från Löfven: S kan regera med FP och C

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-08

V: Bara ett parti kvar som är trötta på alliansen

S-ledaren Stefan Löfven kan tänka sig regera med Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) - om han vinner valet.

Det skriver han på DN Debatt i dag.

– Nu har vi ett enda parti i Sverige som vill ha en rödgrön regering utan borgerliga ministrar, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Det blir inget rödgrönt samarbete inför valet.

I stället öppnar Socialdemokraterna för ett samarbete till höger.

DN Debatt i dag skriver partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin att man är "beredda att ta ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge."

De fortsätter:

"Därför är vi beredda att samarbeta över blockgränsen".

"En del gemensamt med V, FP och C"

Socialdemokraterna beskriver Miljöpartiet som den naturliga samarbetspartnern men tillägger:

"Vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet och vi vet att de kan ta ansvar när det behövs. Det enda parti vi helt utesluter från alla former av samarbete är Sverigedemokraterna".

I debattartikeln kritiserar de Moderaterna för att försöka låsa Sverige i blockpolitiken.

– Vi vill bryta upp blockpolitiken, den är fördummande och ger Sverigedemokraterna den vågmästarroll de vill ha. Vill Fredrik Reinfeldt fortsätta med det? säger Löfven till TT.

Han beskriver tre steg för hur de själva ska gå framåt inför valet.

S planerar ett eget valmanifest. De siktar på att bilda en S-ledd regering. Och för det tredje är S är beredda att samarbeta över blockgränsen.

– Socialdemokraterna går till val själva på vårt valmanifest med våra prioriteringar. Vi siktar på en socialdemokratiskt ledd regering men eftersom vi vill ta ansvar för Sverige är vi också öppna för ett bredare samarbete över blockgränsen, säger Löfven till TT.

V: Bara ett parti kvar som är trötta på Alliansen

Flera ledande socialdemokrater lämnade i går talmannens årliga höstmiddag för ett telefonmöte med partiets verkställande utskott.

Utan att avslöja vilken fråga det handlade om var beskedet från Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarekommun, att de skulle ta ställning till "ja eller nej".

Och redan under eftermiddagen informerades andra partier. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt fick beskedet direkt från Stefan Löfven.

– Jag berättade för honom då, precis det som jag gör nu, att det är viktigt att vi har en rödgrön regering och att vi inte vill ha kvar några rester av Alliansen, säger Jonas Sjöstedt.

För Vänsterpartiet är det här ingen positiv nyhet.

– Nu har vi ett enda parti i Sverige som säger att de vill ha en rödgrön regering utan borgerliga ministrar, säger Jonas Sjöstedt.

Löfven jämställer dig med Annie Lööf och skriver att han har "en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet" - hur känns det för dig?

– De har inte gjort sitt val än. Jag är övertygad om att de flesta socialdemokratiska väljarna är trötta på att se Lööf och Björklund som ministrar. Det har väljarna gemensamt med oss.

Sjöstedt fortsätter:

– Jag har stort förtroende för Stefan Löfven som person. Han skulle bli en utmärkt statsminister. Men han måste bestämma sig så småningom om han vill ha en rödgrön regering och samarbeta med oss.

Också Miljöpartiet hade tagit del av debattartikeln innan den gick i tryck.

– Ja, vi har läst men vi kommenterar i morgon bitti (läs: i dag), säger pressekreteraren Matilda Westerman.

Folkpartiets presschef Anders Andrén hänvisade i natt till en tidigare kommentar från Jan Björklund under Almedalsveckan i somras då han sa:

– Jag är väldigt tydlig. Jag vill inte regera med dem. Antingen har Sverige en Alliansregering eller en rödgrön.

Statsvetaren: De försöker splittra Alliansen

Statsvetaren Folke Johansson är inte förvånad över utspelet.

– Det här är ett försök att splittra Alliansen, säger han.

Samtidigt konstaterar han att ett blocköverskridande samarbete kanske är den enda vägen framåt för S.

– Det verkar vara en pragmatisk och realistisk politik. Blockpolitiken är en sak som har varat i några decennier men den är inte uråldrig, säger han.

Däremot tror han att Stefan Löfven kan få svårt att övertyga sina egna väljare om att det här är rätt väg.

– Det är ett spel som han måste hantera. Det är knepigt både på väljarsidan och bland politikerna, säger Folke Johansson.