Nu bestäms kyrkans nya regler

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-15

Bildextra: Vi5 nätspecial Ska du rösta i kyrkovalet?

Det kostar 145 miljoner kronor ur sex miljoner svenskar fickor.

Men bara en bråkdel går faktiskt och röstar.

– Om alla fått möjlighet att rösta så är det för mig godkänt, säger Magnus Edin, projektledare för kyrkovalet.

Idag öppnas dörrar, portar och båtsluckor för 2 900 lokaler där det går att rösta i kyrkovalet.

Redan vid åttatiden öppnade 300 lokaler runt om i landet och sedan följer ytterligare 2 600 lokaler under dagen. Många av dem är kyrkor eller tillhörande lokaler, men i mängden finns en buss som kör runt bland röstande i Sundsvall och en båt som låter skärgårdsbor rösta vid badbryggan.

Kostar 145 miljoner

Sammanlagt arbetar runt 8 000 personer med kyrkovalet, enligt Magnus Edin som är projektledare för kyrkovalet som kallats det glömda valet. Edin brottas med att få upp valdeltagandet som, jämfört med riksdagsval, är lågt.

– I jämförelse med de allmänna valet är deltagandet lågt. Men jämför man med andra medlemsorganisationer så hade vi nästan sju hundra tusen som röstade förra året och det tycker jag är häftigt, säger Magnus Edin.

Totalt spenderar Svenska kyrkan närmare 145 miljoner på valet som vars resultat styr vilka som blir lokala, regionala och nationella företrädare för kyrkans medlemmar.

– Vi har arbetat med att göra valet känt, där har vi lagt fokus. Den enskilt största insatsen är att vi skickat ut 5,5 miljoner röstsedlar i brev, säger Magnus Edin.

Förra gången röstade 11,9 procent av de röstberättigade, vad är ett godkänt resultat i år?

– Om alla har fått möjlighet att rösta så är det för mig godkänt.

Tillät homovigslar

De flesta riksdagspartier har lämnat kyrkopolitiken och i år finns bara Centerpartiet, Socialdemorkaterna och Sverigedemokraterna kvar. För övriga finns fristående grupperingar som Borgerligt alternativ, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan med flera. Grupperingarna slåss om totalt 16 779 mandat runt om i landet. Högst upp i hierarkin utses kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ där 251 ledamöter bestämmer kyrkans regelverk. 2009 gavs homosexuella rätten att gifta sig i kyrkan, efter beslut i kyrkomötet.

Vid förra valet 2009 röstade knappa 700 000 personer, motsvarande 11,9 procent av de röstberättigade. Totalt spenderade Svenska kyrkan 145 miljoner kronor på förra valet, enligt Magnus Edin.

– Det är inte osannolikt att det ligger där någonstans i år också.

Vallokalerna stänger 20.00 och redan vid 10-tiden på söndagskvällen kan preliminära siffror börja dyka upp.

Följ ämnen i artikeln