”Svart” aktivist var vit – ”ett slag i ansiktet på afroamerikaner”

Uppdaterad 2015-06-19 | Publicerad 2015-06-15

Den framstående amerikanska människorättskämpen Rachel Dolezal, 37, har i åratal hävdat att hon är afroamerikan.

Men nu har hennes föräldrar avslöjat hennes europeiska ursprung och visat upp bilder på henne som barn – med blont, rakt hår och blå ögon.

– Det är ett slag i ansiktet på afroamerikaner, säger hennes adoptivbror Ezra Dolezal till CNN.

Nu avgår hon från alla sina uppdrag inom NCAAP.

Rachel Dolezal företräder National Association for the Advancement of Colored People, NAACP, en av USA:s äldsta medborgarrättsrörelser, i Spokane i delstaten Washington. Hon har tidigare sagt sig vara av afroamerikanskt ursprung på sin pappas sida.

När hon i förra veckan intervjuades av tv-kanalen KXLY tog reportern fram ett fotografi på en vit man och frågade om det föreställde hennes pappa.

Rachel Dolezal såg uppenbart besvärad ut i sin afrofrisyr men bekräftade att det var hennes pappa. Hon vägrade dock att svara på frågan om hon är afroamerikan.

Enligt Rachel Dolezals föräldrar råder det dock inget tvivel om att hon är vit.

– Vi är förvirrade och det är väldigt tråkigt. Vi är hennes biologiska föräldrar och vi har båda europeiskt ursprung, har Larry Dolezal sagt till brittiska The Telegraph.

”Började kamouflera sig”

Enligt mamman Ruthanne har familjen tjeckiskt, svenskt och tyskt påbrå. Ruthanne har i veckan även visat upp bilder på sin dotter som barn, med blont, rakt hår och blå ögon.

Hon har berättat att de inte haft kontakt på flera år och säger att Rachel började ”kamouflera” sig efter att familjen adopterade fyra afroamerikanska barn för mer än ett decennium sedan.

I en intervju med CNN säger Rachel Dolezals adoptivbror Ezra, vars biologiska pappa har afroamerikanskt påbrå, att han inte är förvånad över att sanningen nu tycks ha hunnit ifatt systern.

– Man kan säga att jag såg det komma. I stället för att hålla sig till en enkel historia har hon försökt göra det här till något väldigt komplicerat och till slut blev det för stort för att hon skulle kunna hantera det.

”Vet inte hur det är att vara svart”

Han säger att Rachel alltid har varit intresserad av afroamerikansk kultur men att det inte var förrän 2011 som han märkte att hennes utseende hade börjat förändras.

– Hennes hy och hår blev gradvis mörkare, säger han.

– Det är ett slag i ansiktet på afroamerikaner eftersom hon inte vet hur det är att vara svart. Hon har bara varit afroamerikan när det har gynnat henne.

I ett uttalande säger organisationen NAACP att afroamerikanskt påbrå inte är en förutsättning för att företräda organisationen.

Rachel Dolezal har hittills inte velat säga mer än att hon kommer att uttala sig om den senaste veckans händelser under ett NAACP-möte i Spokane på måndagskvällen.

I stället ställde hon in mötet och meddelade sin avgång från alla uppdrag, rapporterar amerikanska medier.

Följ ämnen i artikeln