Explosion på plan var självmordsattentat

Publicerad 2016-02-05

Explosionen på flygplanet som flög över Somalia orsakades av en självmordsbombare.

Abdullahi Abdisalam Borle sögs ut från planet och på hans kropp har utredare funnit sprängämnen.

Det bekräftar källor med insyn i utredningen för Wall Street Journal.

Den troliga sprängladdningen slet upp ett hål i flygplanskroppen.

Planet från Daallo Airlines tvingades i tisdags nödlanda på Mogadishus flygplats efter att en explosion inträffat ombord, vid en passagerarplats precis ovanför ena vingen. På bilder syns hur ett stort hål slitits upp i flygplanskroppen.

Två personer skadades i samband med explosionen och en person saknades när passagerarna kontrollerades efter landningen.

Efter händelsen har det spekulerats i vad som orsakat explosionen och nu kommer besked från en diplomatkälla med insyn i utredningen. Hen berättar för Wall Street Journal att somaliska och internationella utredare har bekräftat att den passagerare som saknas var en självmordsbombare, 55-årige Abdullahi Abdisalam Borle.

Misstankar mot al-Shaabab

Enligt utredarna som källan pratat med kan Borle ha tagit sig ombord åkande i en rullstol och på något sätt tagit sig igenom säkerhetskontrollerna utan att fastna.

Borle kommer från utbrytarregionen Somaliland i nordvästra Somalia.

Misstankar har riktats mot terroristgruppen al-Shaabab men ännu har ingen tagit på sig dådet.

Svenska soldater

Självmordsbombarens kropp sögs ut från planet och föll sedan ned i närheten av staden Balad, omkring 30 kilometer från Somalias huvudstad Mogadishu. På hans kropp har utredare funnit spår av sprängämnet trotyl.

Inledningsvis menade den somaliska regeringen att det var ett mekaniskt fel som orsakat smällen, men det ansvariga ministeriet menade i går att man sökte efter den verkliga orsaken.

Två svenska soldater befann sig ombord men ingen av dem kom till skada.

Airbus A321-planet var på väg mot Djibouti när det fick vända tillbaka till avreseorten Mogadishu.

Följ ämnen i artikeln