Ordningsvakter försökte rädda skjutna 16-åringen

Uppdaterad 2015-07-26 | Publicerad 2015-07-25

Några ordningsvakter såg en person springa iväg.

Sedan försökte de hjälpa den skottskadade 16-åringen.

– Vi trodde att han skulle klara sig, säger ordningsvakten Kristian.

Tre vänner var på väg i bil från Solna i riktning mot rondellen på Brommaplan natten mot lördagen. Då såg de en person löpa över vägen och försvinna in bland husen bakom Flyghotellet Bromma.

– Mina två kompisar såg någon springa över vägen, säger Kristian, 25, som liksom en av de andra jobbar som ordningsvakt.

I rondellen upptäckte de att någonting hänt vid bensinmacken OKQ8, på andra sidan vägen från hotellet.

"Han levde fortfarande"

– Vi åker förbi och ser två personer stå där och en som ligger ner. Av ren nyfikenhet åker vi tillbaka, säger Kristian.

Pojken låg på marken intill bränslepumparna. Kristian säger att de två personerna, en anställd på macken och en kund, stod som paralyserade.

– Jag och min kollega Jonathan gick fram och han hjälpte mig att vända på honom. Han levde fortfarande, säger Kristian.

Var inte kontaktbar

Ordningsvakterna visste inte att skott hade avlossats på platsen och att en kula hade träffat den 16-årige pojken från Rinkeby i huvudet.

Medan kollegan ringde efter ambulans försökte Kristian ge den unge mannen första hjälpen.

– Man såg att han hade en skallskada. Han var inte kontaktbar, det gick inte alls att prata med honom, säger Kristian.

Som han lärt sig under utbildningen frigjorde han pojkens luftvägar och lade honom i framstupa sidoläge. Sedan skyndade han in på macken och fick tag i en första-hjälpen-låda, undersökte skadan och lade på ett bandage.

"Kom som en chock"

Han tror att det tog 5-6 minuter innan en civil polisbil och en patrull var på plats. Poliser från insatsstyrkan kom beväpnade med k-pistar och fler polispatruller rullade fram innan ambulansen anlände och hämtade pojken, som under eftermiddagen dödförklarades på sjukhuset.

Efter att en av vännerna hörts av polisen klev de in i bilen och åkte därifrån. De upplevde det då som att läget var stabilt. Men då visste de inte att pojken hade blivit träffad av ett skjutvapen.

– Vi trodde att han skulle klara sig. Det var först senare som vi förstod hur allvarligt det var. Det är klart att det kom som en chock, säger Kristian.

Inga gripna

Polisen spanar efter personer som har setts springa från brottsplatsen efter skottlossningen. I går sa polisen att det finns förhoppningar om att gärningsmännen ska ha fastnat på film, från övervakningskameror på bensinstationen och i anslutning till brottsplatsen.

På lördagen sa polisens presstalesman Lars Byström att inga misstänkta personer ännu har gripits.

Följ ämnen i artikeln