Sista solchansen innan hösten slår till

Publicerad:

NYHETER

Svealand och södra Norrland har goda solchanser i helgen, enligt SMHI.

Men sen slår hösten till.

– Statistikmässigt är det veckor från meterlogiskt höst, säger meteorologen Moa Hallberg.

Helgen och början av nästa veckan kan bjuda på de sista chanserna till att lapa sommarsol.

– Vi har ostadigt väder att vänta framöver men det finns möjlighet till sol till och från. Under helgen och även på måndag kan det bli en del sol. Det är lite av varje att förvänta sedan, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Foto: SMHI
Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Då slår hösten till

Hösten har redan gripit tag i stora delar av Norrland men för övriga landet kan sommaren stanna ett tag till. Meterologisk höst infaller först när dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10 grader fem dygn i följd.

– Det väntas fortsatt ganska normala temperaturer för södra Sverige, det kan bli lite under 20 grader mitt på dagen. Mellan den 16 sepember och 30 september brukar det bli i höst i stora delar av Svealand, säger Moa Hallberg.

Samtidigt försvinner ljuset nu allt snabbare och snart är höstmörkret här. Om tio dagar går solen ned strax efter 19 i södra Sverige och före 19 i norr.

Foto: Anna Tärnhuvud/
Juli bjöd på mindre sol än normalt.

Sommarens semestervinnare

Nu i början av september går det också att sammanställa årets sommarmånader.

Resultatet? Tidiga och sena semesterfirare blev vinnare medan de som var lediga under industrisemestern fick vila ut i snålblåst och temperaturer under det normala.

– Om man tänker temperaturmässigt så var juni varm, juli kall och augusti var också varm i jämförelse med ett snittår, säger Moa Hallberg.

Publicerad: