Coronapandemin

Anders Tegnell: Slump att Italien drabbats

Av: 

TT

NYHETER

Svenskar som besökt virusdrabbade områden i Italien bör genast kontakta sjukvården vid tecken på luftvägsinfektion, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det finns dock inga uppgifter om att italienska skidorter har drabbats – och inga planer på en så kallad screening av resande från Italien.

– Vad som har hänt är att det förmodligen har kommit ett par, tre personer, förmodligen mer än en, från Kina till Italien som inte har upptäckts i tid. Det är det rimliga scenariot. Varför det har blivit just Italien tror jag inte att vi någonsin kommer att få veta, det är en slump, säger Tegnell.

En gemensam telefonkonferens med Italiens och andra EU-länders smittskyddsmyndigheter är planerad till måndagen.

– Vi måste verkligen gå till botten med det här tillsammans med andra europeiska länder för att kunna göra en gemensam bedömning om vad vi kan tro om utvecklingen i Italien, säger Tegnell.

TT: Finns det risk för att smittas vid resor till Italien?

– Det beror alldeles på var man reser någonstans, och det är den informationen som vi behöver få mycket tydligare, säger han.

Inga planer på screening

Det finns inga uppgifter om utbrott i de italienska skidorterna, som många svenskar besöker under sportlovsveckorna.

– Ingen av de signalerna som vi har fått hittills pekar på att just skidorterna har varit utsatta, de nämns inte i någon kommunikation som jag har sett.

Folkhälsomyndigheten har inga planer på att undersöka personer som reser till Sverige från Italien eftersom det skulle vara alltför komplicerat.

– En del kommer med flyg, en del med bussar och en del med tåg och bil. Någon allmän screening är väldigt svårt att se framför sig hur den ska kunna ske, säger Tegnell.

"Kontakta 1177"

Rekommendationen till svenskar som befinner sig eller har återvänt från Italien är att vara uppmärksam på sjukdomssymtom.

– Har man vistats i ett område där man har fått reda på att det finns en smittspridning är den allmänna rekommendationen att kommer man då hem och får symtom på en luftvägsinfektion ska man genast kontakta den svenska sjukvården via 1177, inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Tegnell.

TT: Hur stor är risken för en pandemi?

– Vår grundbedömning för en omfattande spridning i Sverige är att den risken fortfarande är låg, säger Tegnell.

– Någonting sådant tar ganska lång tid på sig att utvecklas, och sker inte från en dag till nästa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskar med virussymtom uppmanas kontakta vården

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Folkhälsomyndigheten

Anders Tegnell

Coronaviruset