Råttor, lort och bluffbiff när matsnusket kollades

Publicerad 2020-02-25

Rått kött i drivor i rumstemperatur i en lortig diskho.

Tio procent av de restauranger, snabbmatställen, bagerier och livsmedelsaffärer som kontrollerades av Malmö kommun förra året hade olika typer av brister, rapporterar SVT Skåne som läst kontrollrapporter.

Bland det som inspektörerna från miljöförvaltningen hittade var inte bara flugor, råttlort, skadedjur och personal som inte tvättade händerna ens när de hanterat kladdigt rått kött.

En falafelkvarn, där råvarorna till de friterade kikärtsbollarna maldes, var placerad rakt utanför toaletten, med kläder ovanpå.

En annan restaurang hade entrecote på menyn – men inte ens spår av den dyra råvaran i köket. Det kocken tillredde som entrecote var en betydligt billigare produkt kallad sammansatt kött: hopklistrade köttbitar blandade med sojaprotein.

En restaurang hade kvitterat 600 kilo rått nötkött som ska ha kommit från Danmark, men saknade både handelsdokument och intyg gällande kontroll av salmonella.

Levande insekter i mjöl, levande råttor i en fälla, flugor, fluglort och råttbajs förekommer också flitigt i rapporterna.