Vädjar till stockholmarna: Bjud inte hem era vänner

Uppdaterad 2020-05-06 | Publicerad 2020-05-04

Ställ in middagar, grillfester och picknickar, även om du bara tänkt umgås med ett fåtal vänner.

Budskapet från Region Stockholm till invånarna är tydligt.

– Det är verkligen inte dags att slappna av, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sjukvården i Region Stockholm befinner sig fortsatt i ett extremt läge, det meddelades under en pressträff på måndagen. Trots att antalet döda till följd av covid-19 har minskat de senaste två veckorna är det inte läge för invånarna att sluta följa restriktioner och rekommendationer.

Under presskonferensen gav hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Stockholm, Björn Eriksson, stockholmarna en tydlig uppmaning om att ställa in grillfester och middagar framöver.

– Trots att våren är här, trots att man känner att vi har haft disciplin ganska länge så är det inte läge att släppa på den, säger Björn Eriksson.

Gäller det även om man håller två meters avstånd?

– Man bör tänka på två meters avstånd och det är mycket lättare om man inte träffas på det sättet.

Är det okej att man har picknick i en park med vänner, till exempel?

– Det beror på hur många som är med.

Hur många får man vara då?

– Det beror lite på, vi brukar säga att det helst ska vara i familjens krets. Men vill familjen gå ut och hålla två meters avstånd så kan inte det vara några större problem.

Men inte vänner emellan?

– Nej, jag tycker att man ska vara mycket försiktig med att sprida den här smittan just nu. Det är ett känsligt läge och vi är i en extrem situation.

”Stanna hemma i sommar”

Till de som just nu planerar sina semestrar, och undrar om det är läge att resa eller inte, var regionens budskap också tydligt. Den som har planerat en semester utanför länet bör tänka om.

– Min uppmaning är att man inte reser så långt. Planera en semester i närmiljö och med så få människor som möjligt.

– Man ska inte planera att vara med några andra än i en mycket liten krets, säger Björn Eriksson.

Tegnell: Viktigt att hålla ner sociala kontakter

Under den dagliga presskonferensen fick statsepidemiologen Anders Tegnell frågan om Folkhälsomyndigheten står bakom Region Stockholms uppmaning.

– Vi har lagt ribban utifrån vad vi bedömer är rimligt. Sedan kan man diskutera hur man ska tolka att minska sina sociala kontakter, det är upp till var och en hur man väljer att tolka det. Jag har ingen åsikt om precis vad Björn (läs Eriksson reds.anm.) har sagt. Det är viktigt att vi håller ner våra sociala kontakter så mycket som möjligt, säger Tegnell och fortsätter:

– Grundfrågan är att lägga så mycket ansvar på individen som möjligt. Är det personer du ändå träffar varje dag, är det en aspekt, är det individer du träffar från andra delar av landet är det en annan sak. 

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen