20-åring släpptes för mordförsök – häktad för nya attacker

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En äldre kvinna utsattes i februari för ett brutalt överfall vid Kärleksudden i Sollentuna.

En 20-årig man häktades misstänkt för mordförsök, men i augusti valde åklagaren att häva häktningen.

Då gjorde mannen en ny attack i ett friluftsområde och förberedde ytterligare ett våldsdåd, enligt de nya misstankarna.

Tisdagen den 26 februari hittades en äldre kvinna på stranden vid Kärleksudden i Norrviken i Sollentuna, norr om Stockholm. Hon hade en kraftig skallskada och var medvetslös, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I slutet av maj häktades en 20-årig man för det brutala mordförsöket.

Offret ska ha varit helt okänt för den misstänkte gärningsmannen. Den äldre kvinnan ska fortfarande inte ha vaknat efter överfallet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Sjön Norrviken, där Kärleksudden ligger.
Foto: GOOGLE
Sjön Norrviken, där Kärleksudden ligger.

”Hjärnspöken” och ”tvångstankar”

Då mannen satt häktad genomgick han en så kallad liten sinnesundersökning. Den visade att han vid tiden för gärningen kan ha haft en allvarlig psykisk störning. “Med tanke på gärningens allvarliga och udda natur rekommenderas en rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra eventuell förekomst av allvarlig psykisk störning hos NN”, stod det i utlåtandet.

För frivården berättade mannen om “hjärnspöken” och “tvångstankar” – att han “ena dagen kan vara en person och dagen efter en annan”.

Han berättade även att han inte brukade prata om tvångstankarna, men då han väl har gjort det har han “endast berättat en liten del för att det inte ska verka så allvarligt”.

Mannen nekade till brott och i början av augusti beslutade åklagaren att han skulle försättas på fri fot.

Bara två kilometer från Kärleksudden finns ett populärt friluftsområde. 26 september misstänks mannen återigen ha attackerat en person. Han greps först den 1 oktober efter att ha förberett ytterligare ett överfall i samma område, enligt misstankarna.

”Risk att han fortsätter begå brott”

Nu har mannen häktats igen misstänkt för mordförsöket på den äldre kvinnan vid Kärleksudden. Han sitter även häktad för försök till grov misshandel och för förberedelse till grov misshandel.

Förundersökningen leds av åklagare Ewa Tvengström, som är förtegen om utredningen.

Varför beslutade du att släppa honom ur häktet i augusti?

– Jag har inga kommentarer rent allmänt. Man gör alltid överväganden i utredningar baserade på utredningsläget och helheten i situationen. Man får göra överväganden hela tiden.

Mannen försvaras av advokat Mikael Westerlund:

– Min klient har redan från början förnekat brott, och det är fortfarande hans inställning. Han har ingenting med någon av de här olika gärningarna att göra.

I det senaste häktningsbeslutet skriver tingsrätten bland annat att det finns risk att 20-åringen fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Publicerad:

LÄS VIDARE