Linnéa Claeson svarar på kritiken från Patrik Sjöberg

”Jag har aldrig hittat på”

Publicerad 2019-11-24

Båda är starkt engagerade i debatten mot sexuella övergrepp.

Men nu har de hamnat på kollisionskurs – Patrik Sjöberg och Linnéa Claeson.

– Åt helvete att ljuga, dundrar Sjöberg.

– Jag har aldrig hittat på, svarar Claeson.

Linnéa Claeson, tidigare allsvensk handbollsspelare, driver sedan fem år Instagram-kontot ”assholesonline” med 277 000 följare. Hon medarbetar även i Aftonbladet som kolumnist.

Patrik Sjöberg, tidigare världsrekordhållare i höjdhopp, har gjort starkt avtryck med sin bok ”Det du inte såg” och som handlar om hur han själv utsattes för övergrepp i unga år.

Det han nu reagerar på är uppgifter om att Linnéa Claeson skulle ha fejkat och klippt i hop inlägg som framställts som autentiska. Inläggen hade granskats och ifrågasatts av podcasten Haveristerna.

Så mycket älskade etablissemanget henne att lögnerna aldrig granskades. Många tycker det hela är genant. Som överlevare av sexuella övergrepp är det mer än så. Det är åt helvete, skriver Patrik Sjöberg i en insändare på DN Åsikt.

”Tog över 30 år för mig”

Patrik Sjöberg anser att Linnéa Claeson förminskar offer för sexuella övergrepp, som han själv var som barn.

– För oss överlevare är varenda bokstav av sanningen ett berg att bestiga. Det tar för vissa flera år, för mig över 30 år och andra är tysta för alltid, säger Sjöberg i insändaren på DN.

I samma forum bemöter Linnéa Claeson anklagelserna och skriver att hon aldrig hittat på eller överdrivit trakasserier samt att det finns domstolsdokument som styrker detta. Däremot har hon gjort ”redigeringar”.

”Jag har aldrig hittat på”

– Det är väldigt ovanligt att offer ljuger om övergrepp, men om det händer är det givetvis upprörande. Jag förstår därför att den som hörde påståenden om mig och direkt trodde på anklagelserna blev förbannad, svarar hon på DN Åsikt.

Hon hänvisar också till en längre redogörelse på GP Kultur där hon ber om ursäkt för att inte ha varit tillräckligt tydlig med hur hon arbetar.

– För att innehållet skulle vara roligt, enhetligt snyggt innehåll har jag flyttat över konversationer från andra medier, exempelvis e-post till Facebookmeddelanden. Att jag redigerat och klippt i konversationer för att de ska passa in i en Instagrambild är ingen hemlighet, skriver Linnèa Claeson på GP Kultur.

Hon medger där också att hon vid två tillfällen citerat på ett oansvarigt och felaktigt sätt i sina krönikor, något hon ångrar och inte skulle göra om.

Syftet var inte att överdriva

I insändaren på DN säger Linnéa Claeson att syftet aldrig varit att överdriva, att tydlighet är viktigt från en offentlig person och att hon misslyckats i det avseendet. Hon anser också att stora delar av kritiken som riktats mot henne är ”tyckande förklätt till sanning”.

Hon ger även Patrik Sjöberg rätt i huvudfrågan.

– Trovärdigheten för brottsoffer som vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier är otroligt viktig, både i det enskilda fallet och i samhällsdebatten.