Kungens hyllning till Greta: Tufft gjort

Carl XVI Gustaf i stor intervju om flygskam, vegetarianen i kungahuset och oron för Östersjön

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2019-12-03

NEW DELHI. Kung Carl XVI Gustaf hyllar Greta Thunberg, gillar vegetarisk mat och tycker det är bra med flygskam.

I en stor intervju med Aftonbladet om hans intresse för miljö, klimat och natur säger kungen:

– Östersjön har kollapsat. Det är väldigt, väldigt allvarligt.

Under statsbesöket i Indien träffar Aftonbladet kungaparet på den svenska ambassadörens residens i New Delhi. Tidigare under dagen har han vid ett rundabordssamtal på India Habitat Centre sagt att ”avskogningen i världen skrämmer mig”. Kungen blir väldigt engagerad under intervjun, bland annat när han talar om fiskefrågor. Drottning Silvia lyssnar noga, och fyller ibland i med egna kommentarer.

Har kungen känt av att luften är väldigt dålig i New Delhi?

– I går kunde man känna det lite grann. Det är som när man var i gamla öststaterna. Det luktar ju kol, och det är hela problematiken. De eldar fortfarande mycket med kol, för att värma upp. Jag kan tänka mig att det är kallt i husen.

I maj 2016 drabbades 300 miljoner indier av en torkkatastrof. Vad tänker kungen om att många fattiga indiska bönder tar livet av sig på grund av återkommande torka?

– Det är ju fruktansvärt. Det är olika klimatiska förändringar kan jag tänka mig. Det är förfärligt.

Det har kollapsat i Östersjön, och det är ju väldigt, väldigt allvarligt.

Kungen är sedan 1988 ordförande för Världsnaturfondens svenska avdelning, och numera hedersordförande. Vad har engagemanget i WWF gett kungen?

– Det är en föränderlig verksamhet, vi flyttar våra verksamheter till olika områden som behöver stöd. I Sverige arbetar vi med levande skog, levande hav, och sådana projekt. Det började för kanske 10–15 år sedan och nu är vi ju verkligen där. Östersjön mår inte bra, man ser att det är en tipping point. Det har kollapsat i Östersjön, och det är ju väldigt, väldigt allvarligt. Det handlar om miljöpåverkan, överfiskning av torsk och så vidare.

Jag har förstått att kungen är väldigt intresserad av fiskefrågor. Varför?

– Fiskefrågor är jätteviktiga. Och det finns bra lösningar. I dag pratade jag med en dam som kommer från Mumbai, vid havet. Där fiskar de åtta månader, och sedan när fisken leker så fiskar man inte. Och det är ingen ny sak, det här har man hållit på med i tusen år.

”Lärde mig som scout att ta hand om skogen”

Vad är kungens bästa miljötips?

– Jag har ju varit ung scout en gång, och är fortfarande scout. Jag brukar säga att vi är den äldsta miljöorganisationen, och det man lärde sig när man scoutade var att man ska ta hand om skogen och inte våldföra sig på den. Det sitter någonstans djupt hos mig.

Klimatmötet i Madrid pågår nu. Vad hoppas kungen att mötet ska ge?

– Ungefär det som alla hoppas på, att man ska kunna nå konsensus. Det är ju väldigt svårt, men jag tror att den här gången är det så kraftig allmän opinion, det finns ett bättre tryck underifrån. Nu tror jag att man kanske kan få med fler länder. Men kanske att man också skulle titta mer på branschorganisationer. Stålindustrier, skogsindustrier, sjöfart, you name it. De kan börja komma överens att dra ner på sina utsläpp. Det är lättare, för då får ingen annan fördelar inom en bransch.

Greta Thunberg har seglat över Atlanten i stället för att flyga. Vad tänker kungen om det?

– Det var tufft gjort av henne att segla. Framför allt tillbaka, och i en sådan liten katamaran. Jag älskar att segla, men inte just i katamaran.

Vad tänker kungen om att många svenskar i dag känner flygskam?

– Ja, why not? Det är inte helt fel.

Kan kungen tänka sig att åka till nästa statsbesök i Europa med tåg?

– Det beror ju på var det är någonstans, måste jag ju säga.

Kungens valspråk är ”För Sverige, i tiden”. Innebär det att kungen ska vara en förebild för folket i klimat- och miljöfrågor?

– Ja, om allmänheten och också efterfrågan kräver att jag ska driva något, så självfallet är jag med på det. Men det är politikerna som tar de stora frågorna och fattar besluten.

Flera länder tävlar om att bli det första koldioxidneutrala landet, bland annat Sverige. Skulle det svenska kungahuset kunna bli det första koldioxidneutrala kungahuset?

– (skrattar) Oj! Då får vi nog snabba på i så fall, de andra ligger nog ... de har samma idéer på något sätt.

Är det något annat kungahus som ligger före?

– Jag vet ju inte, sådant där är man lite hemlig med. Jag försökte skoja lite med premiärminister Modi i går. Vi talade om sådana saker, och då frågade jag hur han gjorde. Då sade han att han har solceller på taket. ”Bra”, sade jag, ”för det har jag också!” (skrattar)

”Sofia är vegetarian”

Hur viktig är den öländska naturen kring Solliden för kungen?

– Jätteviktig. Naturen där är väldigt fin, fantastiskt vacker. Vackrast egentligen på vårarna. I maj, i lunden som sträcker sig ner mot havet, är det ett otroligt fågelliv. Det är få platser som har ett sådant levande fågelliv i maj, som i lunden som sträcker sig ner mot havet. Det kvittrar av alla saker.

Drottningen: Tjattrar.

Kungen: Ja, tjattrar. Det är nästan jobbigt med näktergalen som beter sig och vrålar.

Indien är rena himmelriket för vegetarianer. Vad tycker kungen om vegetarisk mat?

Drottningen: Himmelsk!

Kungen: Det är jättegott, vi har det ganska ofta hemma. Vi har ju en del ungdomar inom familjen som är både vegetarianer och som inte äter så mycket rött kött.

Vem då?

– Ja, det är inga konstigheter, Sofia är vegetarian.

Det är bara att jag inte vill tappa bort väskan!

Kungen bedriver själv ekologiskt lantbruk på slottet Stenhammar. Är kungen orolig att det ska bli extremt varma somrar igen, som 2018?

– Ja, grundvattnet har ju gått ner på många ställen, även på Öland. Jag trodde att det hade hunnit tillbaka. Men jag hoppas det blir en bra vinter så att grundvattnet kan stabilisera sig. Det är ingen som vill ha en tråkig lagom sommar – alla vill ha mycket sol och värme – men tyvärr skulle vi nog behöva det.

Kungen hyllades i indisk media för att kungen bar sina egna väskor på flygplatsen i New Delhi. ”Mycket ödmjukt”, tyckte de indiska reportrarna, ”tvärtemot den indiska vip-kulturen”. Vad tänker kungen om det?

– Det är bara att jag vill inte tappa bort väskan! Det har ju hänt. Helt plötsligt när man frågar, ”var är väskan?”, så är den i någon bil och borta. Någon säger ”oh, jag kan ta den” och så försvinner den bara. Det är inget roligt, tycker jag.

 

PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen