Hjälte gick till attack mot terroristen – med narvalsbete

Publicerad 2019-11-30

Terroristen i London stoppades av hjältemodiga insatser från flera förbipasserande.

En person angrep honom med en brandsläckare – och en annan beväpnade sig med en narvalsbete.

Tillsammans lyckades man förhindra fler dödsfall.

Två personer dog och tolv skadades i fredagens terrorattentat i London.

Men siffrorna kunde ha varit betydligt högre.

Hjältemodiga insatser från allmänheten gjorde att den knivbeväpnade terroristen kunde stoppas från att skada fler. I stället kunde han brottas ner och avväpnas innan han sköts av polisen med två skott, då han bar vad som såg ut som ett bombbälte.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet, men utan att presentera några bevis för påståendet, rapporterar flera brittiska medier.

Använder narvalsbete

På bilder syns hur en person jagat terroristen med en brandsläckare.

En annan beväpnade sig med en narvalsbete, den långa utväxande tanden från narvalen som kan bli upp till två meter lång.

Enligt Daily Mail ska det ha röra sig om den polske kocken Luckasz som använde narvalsbeten för att stoppa terroristen. Beten ska ha ha tagit från byggnaden Fishmongers Hall, där attacken tros ha startat när terroristen ska ha hotat att utlösa en bombväst.

Filmer har visat hur ett tiotal personer omringar terroristen när flera brottar ned honom till marken. Precis innan polisen avlossar skotten mot honom drar man bort en man som hållit honom nere.

En kostymklädd man har också synts backa från platsen med en av terroristens två köksknivar, som man avväpnat honom från.

Många blev vittnen till händelsen, bland andra en barnfamilj från Göteborg på besök i London.

Jack Merritt, 25, dödades av terroristen på London Bridge.

Studenten dog efter attacken

En av de två personer som dog vid händelsen har identifierats som Jack Merritt, 25. Han jobbade på Cambridge University med ett rehabiliteringsprogram för fångar.

Hans pappa skriver på Twitter att sonen inte skulle vilja att hans död ska användas som propaganda för hårdare straff: ”RIP Jack, du var en vacker själ som alltid tog de svagas sida”.

Göteborgsman filmade

Pappan kunde från bara ett tiotal meters avstånd filma hela förloppet från sina platser i en turistbuss.

– Vi såg hur någon jagade massa folk och att folk sprang i panik. Sedan rusade det ut en massa folk från en byggnad och jagade den här personen. Då tog jag upp kameran och började filma, sa pappan i familjen till Aftonbladet

Allmänhetens och polisens insatser har hyllats från många håll, bland annat från premiärminister Boris Johnson och de Labourledaren Jeremy Corbyn.

Londons borgmästare Sadiq Khan har talat om personernas ”hisnande heroism” enligt Sky News.

– Jag vill tacka de ur allmänheten som riskerade sin egen säkerhet under eftermiddagen. De är förebilder för oss.

Följ ämnen i artikeln