Kvintett åtalas för flera åldringsbrott i Malmö

Publicerad:
De fem personerna misstänks ha bedragit fyra personer i 80–90-årsåldern.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De fem personerna misstänks ha bedragit fyra personer i 80–90-årsåldern.

NYHETER

Männen misstänks ha ringt upp personer i 80–90-årsåldern och påstått sig komma från ett kreditinstitut.

Därefter fick en kvinna hämta ut varorna de köpte för de äldre personernas pengar.

De misstänkta uppges ha kommit över mer än 210 00 kronor.

Fyra åldringsbrott som inträffade i Malmö i maj har nu lett till att fem personer i åldern 20–30 år åtalas i Malmö tingsrätt.

Enligt åklagaren ska de misstänkta gärningsmännen gemensamt ha lurat äldre personer att lämna ut svarskoderna från sin bankdosor, sina bankkortsnummer samt göra swishöverföringar.

Misstänkt för penningtvätt

Tre av de åtalade - en 23-årig man, en 22-årig man och en 20-årig man - misstänks ha ringt upp personer i åldern 82–93 år och påstått ha kommit från ett kreditinstitut. De ska därefter ha berättat att någon tagit ett lån i målsägandes namn och att hen varit utsatt för ett bedrägeri. Genom att få målsägande att följa deras instruktioner har männen uppgett att de skulle hjälpa hen.

Medan de fyra andra åtalade är misstänkta för tre, alternativt fyra, fall av grova bedrägerier är en 21-årig man enbart misstänkt för penningtvättsbrott. Vid ett av tillfällena menar åklagaren att en swishöverföring på 15 000 kronor gjorts till 21-åringen, efter att männen lurat av en person svarskoden från bankdosan.

Ordrar lämnades inte ut

Mannen uppges därefter ha tagit ut pengarna från en bankautomat.

De misstänkta ska i övrigt använt sig av swish från målsägandens konto för att genomföra köp av airpods och telefoner. Vid flera tillfällen har ordnarna inte lämnats ut, då butikerna fattat misstankar kring köpen.

En 30-årig kvinna ska vid samtliga tillfällen ha varit beställare, betalare samt uthämtare av de varor personerna beställt.

Genom bedrägerierna uppges de åtalade ha kommit över mer än 210 000 kronor.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE