Bildextra: Så firades kvinnodagen 2020 – världen över

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den 8 mars är dagen då vi ska uppmärksamma de orättvisor som drabbar kvinnorna i samhället över hela världen.

Och 110 år efter att den instiftades, av den tyska kommunisten Clara Zetkin, är den Internationella kvinnodagen fortfarande lika aktuell.

Så här såg det ut då den högtidlighölls på några platser världen över.

Foto: ESTEBAN FELIX/AP

CHILE I huvudstaden Santiago riktade demonstranterna sin vrede mot president Sebastian Piñera när de marscherade i närheten av presidentpalatset La Moneda.

Foto: ALVARO BARRIENTOS/AP

SPANIEN Liksom tidigare år högtidlighöll kvinnorna i Spanien den 8 mars med en 24-timmars strejk. Strejken är avsedd att gälla både på arbetsplatser och i hemmet och avsikten är att bevisa att ”om vi slutar, stannar världen”. Bilden ovan visar deltagare i en demonstration i Pamplona i norra delen av landet.

Foto: RAHMAT GUL/AP

AFGHANISTAN I huvudstaden Kabul samlades människorättsaktivister för att uppmärksamma de kvinnor som lever under förtryck och i fattigdom ai landet.

Foto: KHALID MOHAMMED/AP

IRAK I Bagdad var den hotande coronaepidemin närvarande, då deltagarna vid en demonstration på Tahirtorget fick sprita sina händer.

Foto: THIBAULT CAMUS/AP

FRANKRIKE Tiotusentals kvinnor tog till gatorna i huvudstaden Paris för att protestera mot ”det patriarkala viruset”. Flertalet uppmärksammade landets ovanligt höga antal kvinnor som dödas av sin nuvarande eller tidigare partner. ”Myndigheterna borde ge resurser till kvinnohärbärgen, våldsoffer – men också till preventiva åtgärder för våldsamma män”, sa den fackliga aktivisten Julia Parbotin, enligt AP.

Foto: REBECCA BLACKWELL/AP

MEXIKO På Zocalotorget i huvudstaden Mexico city målade demonstranterna namnen på några av de 3 000 kvinnor som har fallit offer för det ökande dödliga våldet i nära relationer.

Foto: ANDRE PENNER/AP

BRASILIEN En demonstrant i staden Sao Paulo bär en scarf med orden ”för kvinnors liv” under en demonstration som till stora delar riktade sig mot den sittande presidenten Jair Bolsonaro.

Foto: CZAREK SOKOLOWSKI/AP

POLEN Demonstranterna i Warszawa tog upp både klimathotet och den utsatta situationen för landets hbtq-befolkning.

Foto: FAREED KHAN/AP

PAKISTAN Trots hot om att förbjuda protesterna – eller avbryta dem med våld – demonstrerade kvinnor över hela landet för att uppmärksamma kvinnodagen. Manifestationer likt denna, i huvudstaden Karachi, är kontroversiella i det strikt konservativa landet, där kvinnor känner sig hotade på offentliga platser på grund av trakasserier och sexuellt våld. För att möta dessa protester organiserade det fundamentalistiska partiet Jamaat-e-Islami egna motdemonstrationer.

Publicerad:

LÄS VIDARE