Uppgifter om Amazonhack avvisas: ”Strunt”

Henrik Samuelsson/TT

Filip Norman/TT

Uppdaterad 2020-08-07 | Publicerad 2020-01-22

FN:s särskilda utredare har information som pekar på att Saudiarabiens kronprins kan vara inblandad i övervakningen av Amazonchefen Jeff Bezos, som äger The Washington Post.

Riyadregimen avfärdar saken som "totalt strunt".

Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman, som i praktiken styr den totalitära oljestaten, ska ha skickat en videofil till Amazonchefen Jeff Bezos, vilket ledde till att it-toppens telefon kunde avlyssnas. Men anklagelserna om att han ska ha varit inblandad i intrånget är absurda, säger utrikesminister, prins Faisal bin Farhan Al Saud, vid Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.

– Jag tror att absurt är precis rätt ord, säger prinsen i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

– Tanken att kronprinsen skulle hacka Jeff Bezos telefon är totalt strunt.

"Ett försök att påverka"

FN:s särskilda utredare Agnes Callamard och David Kaye tar dock efter en inledande analys uppgifterna på allvar. De rekommenderar både USA och "andra relevanta myndigheter" att utreda saken och att undersöka kronprinsens eventuella inblandning.

"Den information vi har mottagit antyder en möjlig inblandning av kronprinsen i övervakningen av Mr Bezos, i ett försök att påverka, om inte tysta, The Washington Posts rapportering om Saudiarabien", skriver de i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Bezos äger den amerikanska tidningen, vars kolumnist Jamal Khashoggi, en stark kritiker av Saudiarabien, mördades på kungadömets konsulat i Istanbul i Turkiet i oktober 2018.

FN:s särskilda utredare – som även har hanterat fallet Khashoggi – säger att omständigheterna och tidpunkten för övervakningen av Bezos ger anledning till att ytterligare utreda "påståenden om att kronprinsen beordrat, anstiftat, eller åtminstone varit medveten om planeringen" av mordet på Khashoggi.

En trojan

Brittiska The Guardian beskriver de händelser övervakningsfallet handlar om. En videofil ska bara månader före mordet på Khashoggi ha skickats till Bezos telefon från Mohammed bin Salmans personliga Whatsapp-konto. Men filen visade sig enligt rapporterna vara en så kallad trojan, som gjorde det möjligt för hackare att fritt kopiera filer från Amazonchefens telefon.

Bezos har inte kommenterat de senaste detaljerna om vem som ligger bakom intrånget. Men redan för ett år sedan publicerade han en text på medium.com , där han berättade om försök till utpressning. Som utpressningsvapen användes bland annat intima sms och nakenbilder på Bezos, uppenbarligen hämtade från telefonkonversationer han haft.

Bezos säkerhetschef hävdade då att det saudiska styret haft tillgång till innehållet i den aktuella telefonen, skriver Reuters. Några direkta kopplingar till bin Salman framgick dock inte.

"Vända på stocken"

Bezos har bedyrat att han inte gett vika för utpressningen. "Jag föredrar att stå fast, vända på stocken och se vad som kryper fram", skrev han.

Enligt uppgifter i flera medier har Saudiarabien de senaste åren satsat på att skaffa sig hackningskompetens via namngivna företag i Italien och Israel.

ANNONS