Kapten för räddningsfartyg gripen i Italien

TT-AFP

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2019-06-29

Räddningsfartyget Sea-Watch 3 har gått i hamn på den italienska ön Lampedusa och den tyska kaptenen Carola Rackete har gripits av italienska myndigheter, efter att fartyget kört in i hamnen utan tillstånd.

Med ett 40-tal räddade migranter ombord har Sea-Watch 3 i flera veckor utmanat den italienska politiken, som stänger landets hamnar för migranter.

Kustbevakningen försökte hindra Rackete att köra in i hamnen med fartyget.

– Vi satte oss själva i vägen för att hindra det från att komma in i hamnen. Om vi hade stannat där skulle vår båt ha förstörts, säger en av poliserna efter händelsen.

Fick gå i land

Carola Rackete greps för att ha vägrat lyda ett militärt fartyg, ett brott som kan leda till mellan tre och tio års fängelse. Hon fördes under morgonen utan handfängsel till en bil och kördes i väg.

Under lördagsmorgonen har migranterna fått gå i land. Kustbevakningen har sedan flyttat fartyget från hamnen och lagt det för ankar utanför kusten.

Under fredagen sade Italiens utrikesminister att Finland, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Portugal har accepterat att ta emot migranterna, som undsattes vid Libyens kust tidigare i juni.

En grupp personer som befann sig vid hamnen applåderade kaptenens agerande, medan andra hyllade det faktum att hon greps och skrek "sätt på henne handfängsel", "skäms", och "stick".

Stöd och kritik

Volontärorganisationen Sea-Watch som arbetar för att rädda migranter på Medelhavet är stolt över sin kapten, säger ordföranden Johannes Bayer i en tweet.

"Hon gjorde helt rätt. Hon respekterade lagen på sjön och tog människor i säkerhet."

Inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, är däremot nöjd över gripandet.

"Den lagbrytande kaptenen är gripen. Piratfartyget beslagtaget, maximala böter för utländsk organisation", twittrar han.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommenterade utvecklingen i samband med G20-mötet som avslutats under lördagen i japanska Osaka.

– Jag vill inte ta rättsväsendets plats, men lagen existerar, vare sig vi vill eller inte, säger han.