Hyresgästföreningen vägrar redovisa chefernas resor

Kritiserades för bonusresor för miljoner – lämnar inte ut uppgifter om chefernas resor

Av: Johanna Rapp, Richard Aschberg

Publicerad:

Hyresgästföreningen har bjudit medlemsrekryterare på hårt kritiserade bonusresor för miljonbelopp – resor som öppet redovisats av organisationen.

Men när Aftonbladet begär ut uppgifter om de högsta chefernas och ledningens utlandsresor blir det nobben.

– Goda grunder eller inte. Vi delar inte uppfattning, men så är det just nu, säger organisationens opinionsstrateg, Peter Skeppström.

Aftonbladets granskning av Hyresgästföreningen har visat hur stjärnrekryterare har bjudits på en rad bonusresor runt om i Europa. Under fem års tid har toppvärvarnas resor kostat medlemmarna drygt 2,6 miljoner – men resorna ska ha pågått under i alla fall 10–15 år.

Stjärnvärvarna har bjudits på allt från massage och whiskeyprovning till hundspannsturer och de har bott på fyrstjärniga hotell i bland annat Lissabon, Neapel och Dublin.

När Aftonbladet frågat om bonusresorna har Hyresgästföreningen lämnat ut flera uppgifter som rör de aktuella resorna. Organisationen har också meddelat att bonusresorna har stoppats.

Men när Aftonbladet frågar om ledningsgruppen och förbundsstyrelsens olika resor blir det nobben.

Organisationen vill varken lämna några specifika uppgifter om förbundsordförande Marie Linder, förbundschef Jonas Nygren eller övriga chefers utlandsresor.

1 av 5 | Foto: Christian Gustavsson / Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tillträdde 2014. Hon har inte haft möjlighet att ställa upp på en intervju med Aftonbladet om miljonlöner och bonusresor.

”Ser inte skälen”

Enligt Peter Skeppström, opinionsstrateg och pressansvarig på Hyresgästföreningen, kan man inte lägga mer resurser på att lämna ut uppgifterna som Aftonbladet ber om.

–  Just nu ser jag inte skälen till det och du har inte kunnat peka på det heller, säger Peter Skeppström.

En vecka senare mejlar vi Skeppström igen och frågar om Hyresgästföreningen står fast vid att inte lämna ut uppgifter om styrelsen och ledningens resor. Utan att lämna svar om resorna vi frågar om, svarar han:

“Hyresgästföreningen har redovisat de kostnader som är förknippat med utlandsresor, redovisat per år, vid sidan av de resor som ni tidigare frågat om“.

Lagt miljoner på utlandsresor

Organisationen lämnar alltså inte ut uppgifter om vilka resor ledningen och cheferna har gjort, hur man har rest och bott och vad det har kostat.

På fem år har Hyresgästföreningen, enligt egna uppgifter, gjort av med närmare 3,4 miljoner kronor på flygbiljetter och hotell i samband med utlandsresor.

Utan att nämna några resor ledningen har gjort uppger Peter Skeppström bara allmänt att resorna ”inte brutit mot någon policy”.

Aftonbladets avslöjanden om Hyresgästföreningens resor har fått många medlemmar att rasa. Flera skriver på organisationens Facebook-sida att de ska lämna Hyresgästföreningen:

”Finns ingen anledning att vara med i en förening där medlemmarnas pengar används på det sättet”, skriver en av personerna.

När Aftonbladet frågar Peter Skeppström hur många som har gått ur vill han inte svara på det och skriver i ett mejl: ”den frågan redan är ställd från annan media med löfte om ensamrätt”.

Publicerad:

LÄS VIDARE