Dansk läkare döms för självmordshjälp

TT-Ritzau

Publicerad 2019-09-23

En dansk läkare döms för att ha hjälp två patienter att begå självmord och för att ha hjälpt en tredje att göra ett självmordsförsök. Arkivbild.

Den pensionerade danske läkaren berättade i radio att han hjälpt fler än tio patienter att dö. Nu döms han för medhjälp till två självmord och ett självmordsförsök.

Domen är villkorlig, vilket betyder att straffet på 60 dagars fängelse bara ska avtjänas om han begår nya, liknande brott. Och det säger han att han tänker göra.

– Högsta domstolen har talat. Så är det, så ska den danska lagen tolkas. Men det kan jag inte leva med. Nu återupptar jag mitt rådgivningsarbete – olagligt eller inte, säger läkaren till nyhetsbyrån Ritzau.

Mannen är medlem i en läkarförening för aktiv dödshjälp och det var i den egenskapen han medverkade i radio. I två av de fall han dömdes för hade han skrivit ut eller hjälpt till att skriva ut läkemedel. I det tredje fallet hade han gett en kvinna råd via mejl om hur hon kunde ta livet av sig. Just i det fallet var Högsta domstolen (Højesteret) oenig – två av fem domare ansåg att han skulle frias på den punkten, eftersom de råd han gav också går att hitta på internet.

Följ ämnen i artikeln