Glöm badstranden – svampsäsongen är redan här

Experten varnar: ”Tappa inte huvudet”

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra året tvingades de vänta till september.

Men i år kan svampplockarna skratta hela vägen hem till spisen.

– Folk hittar mycket kantareller nu, säger Kill Persson, biolog och svampentusiast.

Den torra sommaren slog nästan helt ut den tidiga svampsäsongen förra året.

Svampplockarna fick vänta till september innan det var lönt att gå ut i skogen.

Men i år är läget det motsatta. Biologen och svampentusiasten Kill Persson har fått in glädjerapporter från stora delar av landet.

”Blir nästan lite avundsjuk”

Mest svamp verkar finnas i östra Sverige. Men även i norra Småland, Östergötland, Uppland och Gästrikland strömmar det in rapporter från glada svampplockare.

Och det är inte bara kantareller som hittas. Enligt Persson finns det också gott om Karl Johan och dess släktingar som till exempel Finluden stensopp.

– Folk hittar rätt så gott om matsvamp på olika håll i landet. Jag blir nästan lite kanske avundsjuk här i södra Sverige, säger Kill Persson.

Men han tillägger snabbt att han även fått in några positiva besked från Blekinge.

Kolla på varje svamp som du ska ta med dig hem att verkligen är den svamp du tror att det är”, säger Kill Persson, biolog och svampentusiast.
Foto: Johanna Börnfors
Kolla på varje svamp som du ska ta med dig hem att verkligen är den svamp du tror att det är”, säger Kill Persson, biolog och svampentusiast.

Snart även i Värmland

Svampglädjen beror förstås på vädret.

Den här sommarens omväxlande regnperioder är kanske inte optimala för badstranden. Men det är perfekt för svampskogarna. Det regnar ett par dagar – och så hinner svamparna ta sig upp ur marken innan det kommer ett nytt regn och nya svampar.

– Nu hörde jag på vädret att det skulle vara rätt så mycket regn i Dalsland och Värmland. Vänta en vecka eller tio dagar så kan det skjutsa upp förekomsten av fruktsoppar även där, säger Persson.

Varningen: ”Tappa inte huvudet”

Men svampglädjen kan också leda till problem.

Persson kommer med en varning till alla som nu rusar ut i skogarna.

– Tappa inte huvudet, säger han.

Han fortsätter:

– När det råkar stå många svampar på ett ställe så tappar man lätt huvudet i ren glädje. Kolla på varje svamp som du ska ta med dig hem att verkligen är den svamp du tror att det är. Du får inte låta bli att tänka efter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN