Din grillkol kan gynna terrorister

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:

Vårt grillande kan ske på bekostnad av miljön – och gynna terrorister.

Illegalt skövlat timmer blir grillkol, packas om i Polen och är en stor inkomstkälla för terrorgrupper i Afrika.

– Det har visat sig vara en viktig del i deras försörjning, säger journalisten Henrik Ennart till Aftonbladet Daily.

Att grilla är glödhett. I år uppskattas svenskar elda upp 20 000 ton kol och briketter. Det finns alltså stora pengar att tjäna för mer eller mindre seriösa aktörer.

Huvuddelen av den grillkol som säljs i Sverige har polskt ursprung. Det är både illegal "fulkol" och laglig "finkol", enligt SvD:s vetenskapsjournalist Henrik Ennart.

– Det finns både en produktion i Polen som är schyst – och så finns det rena handelsbolag som importerar till Polen från Sydamerika och Afrika, säger han till Aftonbladet Daily.

Henrik Ennart
Foto: Maja Suslin/TT
Henrik Ennart

Det sistnämnda är något som Världsnaturfonden, WWF, varnar för. Det säljs även på varuhus i Sverige, visar dokument som SvD tagit del av.

– Det är avsevärda mängder, säger Henrik Ennart till Aftonbladet Daily.

Grillkolsbranschen använder en FSC-märkning, Forest Stewardship Council. Men vid kontroller har det visat sig att FSC-märkt grillkol i själva verket kommit från Afrika och Sydamerika.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / AP
En Al-Shabaab-krigare i Somalia visar upp sitt vapen.

Att grillkol kommer från illegalt skövlad regnskog är mer än ett stort miljöproblem. Pengar från "fulkolen" kan hamna i händerna på jihadistiska terrorgrupper, som till exempel Boko Haram och Al Shabaab, som tar ut avgifter när träkolen skeppas illegalt från exempelvis Nigeria, enligt Aftonbladet Daily.

– Det har visat sig vara en viktig del i deras försörjning, säger Henrik Ennart.

Foto: HASSE HOLMBERG
Grillkol

Alexander Brömer, marknadschef på Sveriges största importör Skandivaror, är oroad över att svenskar kan råka köpa ”fulkol”. Bästa sättet att undvika det är att köpa miljömärkt kol, menar han.

– Svanen och Bra miljöval är pålitligt. Däremot räcker det tyvärr inte med FSC-certifiering, säger Alexander Brömer till SvD.

PODD: Så kan ditt grillkol finansiera terrorism

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur pengarna kan gå till terrorgrupper.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE