Så ska hotellkedjan rädda jobben i Uppsala

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Hotelljätten erbjuder långtidsboende för att klara krisen.
Foto: Elite Hotels
Hotelljätten erbjuder långtidsboende för att klara krisen.

Hotell- och restaurangbranschen är hårt drabbade av coronaviruset. Nu väljer en av de stora hotellkedjorna i Uppsala att agera för att försöka rädda personalen kvar.

– Vi gör inte det här för att tjäna pengar, utan för att få behålla vår personal, säger David Halldén, koncernchef för Elite Hotell.

Många företag och branscher i Uppsala påverkas negativt av restriktioner, inställda evenemang och stängda gränser. Inte minst hotell- och restaurangbranschen som vittnar om ett pågående blodbad.

– Det här viruset är en katastrof för hela besöksnäringen. Vi är nere på nivåer vi aldrig tidigare har sett, säger David Halldén, koncernchef för Elite Hotell och fortsätter.

– Värst är det i storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg där större delen av våra rum står tomma. Men vi påverkas negativt på alla orter.

Elite Hotells har också tvingats varsla stora delar av sin personal. Men nu hoppas hotellkedjan, tack vare ett nytt grepp, att personalen ska kunnas räddas.

– Eftersom det finns många som är i behov av boende var det var en av våra kloka medarbetare som kläckte idén om att börja erbjuda långtidsboenden. Vi kontaktade Blocket bostad och berättade om vår idé, och de gick igång på den direkt, säger David Halldén.

”Hade aldrig vågat hoppas på den här responsen”

Och responsen lät inte vänta på sig, redan första dagen hade hundratals hört av sig till hotellkedjan för att boka långtidsboende.

– Redan samma dag hörde folk av sig, och just nu har vi ungefär 400 bokade rum. Det är helt otroligt faktiskt, jag hade aldrig vågat hoppas på den här responsen, säger David Halldén och fortsätter.

– I Uppsala har den första hyresgästen redan flytta in.

Är det här någonting som kan bli aktuellt även efter den här krisen?
– Det får vi ta ställning till då. Vi gör inte det här för att tjäna pengar, utan vi gör detta för att få behålla vår personal och hålla dem sysselsatta.

Foto: Elite Hotels
De första ”hyresgästerna” har redan flyttat in på kedjans hotell runt om i Sverige – och Uppsala.

Erbjuder boende till människor i riskgrupper – och vårdpersonal

Nu hoppas också David Halldén att man kan börja hjälpa människor i olika riskgrupper, och vårdpersonal.

– Det kan vara 70-plussare som kanske har ledsnat på att sitta i karantän på sitt boende eller hemma, eller om man bor på ett boende där vissa har blivit sjuka. Det kan också vara vårdpersonal som har sjuka familjemedlemmar hemma och som, om de skulle åka hem, riskerar att smittas och sedan inte kan jobba.

Hotellkedjan erbjuder bland annat hotellrum för 450 kronor per natt, men priserna kan komma att ändras.

– Det beror lite på hur länge man vill bo. 450 kronor inkluderar både städ och frukost. Men om man bor längre är man kanske inte i behov av städning varje dag, och då kan vi också vara mer flexibla med priserna. Priserna är som sagt inte satta för att vi ska tjäna på det här, vi gör detta för att få behålla personalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE