Brittiskt bistånd blir politiskt verktyg

Av:  TT TT-AFP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förordar att biståndet ska användas för att minska ryskt och kinesiskt inflytande.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förordar att biståndet ska användas för att minska ryskt och kinesiskt inflytande.

"Ett steg i fel riktning som riskerar att kosta miljontals liv".

Brittiska hjälporganisationen Oxfam skräder inte orden om premiärminister Boris Johnsons beslut att biståndet framöver ska bli ett verktyg för att nå utrikespolitiska mål, som exempelvis att motverka ryskt eller kinesiskt inflytande.

Storbritanniens biståndsdepartement uppgår i utrikesdepartementet, meddelade premiärminister Boris Johnson i tisdags.

Syftet med det nya superdepartementet är att biståndet framgent ska kunna användas som ett verktyg för att utöva utrikespolitiskt inflytande, något som enligt Johnson kommer att ge Storbritannien "extra påtryckningstyngd och megawattladdning" på den internationella arenan.

– Utrikesministern får makt att välja vilka länder som får eller slutar få brittiskt bistånd, säger Johnson.

Exempelvis bör biståndet ta geopolitiska hot i beaktning, menar premiärminister.

– Vi ger tio gånger så mycket pengar till Tanzania än till de sex länderna på västra Balkan, som är akut sårbara för rysk inblandning.

"Mindre respekt"

Sammanblandningen av biståndet och utrikespolitiken, och i förlängningen säkerhetspolitiken, möter dock hård kritik. Både från biståndsbranschen, från den politiska oppositionen – och från de egna leden.

Att avveckla biståndsdepartementet kommer enligt David Cameron, konservativ premiärminister 2010–2016, att innebära "mindre expertis, mindre stöd för internationell utveckling när besluten tas och i slutänden mindre respekt för Storbritannien i utlandet".

Labourledaren Keir Starmer kallade beslutet ett sätt att "avleda uppmärksamheten" från landets höga coronadödstal medan Skotska nationalistpartiets Ian Blackford anklagade regeringen för att "skamlöst använda svåra nationella omständigheter för att dra ned livsviktigt stöd för världens fattigaste".

Biståndsbranschen bestört

Med världens näst största biståndsbudget efter USA – 15 miljarder pund årligen, motsvarande drygt 176 miljarder svenska kronor – har Storbritannien länge varit en aktad aktör på området. Det ryktet är nu hotat, anser hjälporganisationen Oxfam.

– De senaste årtiondena har Storbritannien varit känt som världsledande på bistånd och det är delvis på grund av att vi haft ett specialistdepartement med laserskarpt fokus på att bekämpa extrem fattigdom, säger Danny Sriskandarajah, chef för organisationens brittiska gren.

– Missta er inte, det här beslutet kommer enbart skada världens fattigaste och mest utsatta människor, säger Stephanie Draper, chef för paraplynätverket Bond som samlar brittiska biståndsorganisationer.

Publisert:

LÄS VIDARE