Cypern hoppas kunna välkomna svenska turister

Lucas Brischetto/TT

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-05-28

Cypern hoppas att fler turister kommer att kunna återvända snart. Arkivbild.

Om du blir sjuk i covid-19 på semestern kommer Cypern att betala för mat, boende och medicin. När turistön öppnar igen är inte alla välkomna – men landets turistminister tror att även svenskarna kommer att kunna få känna den cypriotiska solen på näsan i sommar.

Förra året stod turismen för omkring 15 procent av Cyperns BNP. Men i år förutspår myndigheterna att antalet turistankomster kommer att minska med 70 procent på grund av coronapandemin – så nu är det viktigt att försöka rädda det som räddas kan resten av säsongen.

Och när ön nu gör sig redo att öppna för de första internationella besökarna är det med löftet att betala för mat, boende och medicin för alla turister som testar positivt för coronaviruset sedan de rest dit.

Extra vårdplatser

Ett sjukhus med hundra vårdplatser kommer att stå redo för att enbart behandla turister med covid-19 – och ännu fler platser kommer att finnas "med väldigt kort varsel, om det krävs", enligt ett brev från regeringen som har skickats till reseföretag och flygbolag.

Särskilda "karantänhotell" kommer att ha 500 rum där familjemedlemmar eller andra som reser i nära sällskap med den insjuknade ska kunna bo, och Cypern har budgeterat för att kunna ta hand om patienter i flera veckor, säger landets turistminister Savvas Perdios till TT.

– Det handlar delvis om att människor ska känna sig bekväma och trygga. Men det är också viktigt för personalens trygghet och för andra turister. Folk måste känna att de kan komma hit och att de kan vara säkra på att åka hem i tid, och att de inte sätts i karantän för att en annan hotellgäst blivit sjuk. Det skulle vara en katastrof, så det här är den bästa möjliga lösningen, säger Savvas Perdios.

Optimistisk om Sverige

Landet öppnar först i en testfas. Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 länder som ses som lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka och turistministern är optimistisk om att nya länder kommer att tillkomma i kategori B, och att en del länder kommer flyttas upp till kategori A.

– Jag förväntar mig att länder som Sverige, Storbritannien, Ryssland och Frankrike inom några veckor kommer att kategoriseras så att de kan resa till Cypern i juli, säger Savvas Perdios.

Kategoriserar efter offentlig data

För att flygbolag och turister ska kunna planera sommaren har Cypern förtydligat vilka datapunkter man tittar på för att kategorisera länder. Det gäller exempelvis siffror för insjuknade och dödsfall per 100 000 invånare.

Savvas Perdios är noga med att påpeka att det inte rör sig om diskriminering efter nationalitet, utan efter avreseort. Men sydsvenskar kan inte räkna med att kunna resa från danska Kastrup, även om gränserna skulle öppna, eftersom turister även måste intyga att de inte varit i ett icke-listat land under de senaste 14 dagarna.

Han betonar också att Cypern gärna hade öppnat dörren för alla om situationen tillåtit det.

– Vi har inte råd att vänta på att alla länder är helt klara med viruset. Det kan ta tid tills situationen är helt normal igen, men vi kan inte hålla stängt hur länge som helst, säger Savvas Perdios.

Cypern har klarat sig relativt bra under coronapandemin. Landet har hittills 939 bekräftade fall och 17 döda.