36 åtalas efter Black Lives Matter-upplopp

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2021-10-28

36 personer åtalas för deltagande i ett våldsamt upplopp som startade efter Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg i juni 2020. Arkivbild: Björn Larsson Rosvall

36 personer åtalas för deltagande i upploppet efter Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg i juni förra året. Brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet och skadegörelse.

Demonstrationen den 7 juni 2020 i Göteborg till stöd för Black Lives Matter avlöpte lugnt. Det var efter demonstrationen som oroligheterna började. En grupp personer tågade från Heden mot Götaplatsen och enligt åklagaren inleddes ett våldsamt upplopp.

– Detta är en allvarlig händelse som påverkat staden mycket. Deltagare i folksamlingen har sparkat, slagit samt kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

Åtal har nu väckts mot 36 personer och brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel.

Filmer en framgångsfaktor

Anna Kildebo är polisens utredningsledare.

– Vi har arbetat med utredningar mot 120 personer men vi har inte lyckats identifiera alla eller kunnat bevisa att alla begått brott, säger hon angående att det stannat vid 36 åtal.

Polis och åklagare har haft tillgång till filmer från polisens kroppskameror, drönare, butikskameror och allmänheten.

– Filmerna har tillsammans med polisens vittnesmål varit en framgångsfaktor i utredningen, säger Elisabeth Trouvé.

Minderåriga deltog

Många av deltagarna i upploppet var unga, flera var under 15 år.

– Polisen har, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare eftersom de har befunnit sig i den här riskfyllda miljön, säger Anna Kildebo.

Förhandlingen i Göteborgs tingsrätt inleds preliminärt i vecka 45.

ANNONS