Varnar för situationen på kärnkraftverket Zaporizjzja

Publicerad 2022-08-04

Säkerheten på ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja är i fara.

Situationen är ”fullständigt utom kontroll”, enligt FN:s kärnkraftschef.

– Det som står på spel är extremt allvarligt och extremt farligt, säger Rafael Grossi, chef på IAEA.

Följ ämnen
Ukraina

Kärnkraftverket Zaporizjzja är ockuperat av ryska styrkor sedan i början av mars. Kraftverket kontrolleras av Ryssland, men drivs fortfarande av ukrainsk personal. Men nu slår FN:s kärnkraftschef larm. Säkerheten kan vara i fara och situationen förvärras dag för dag, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Totalt sett finns en hel lista på saker som aldrig borde hända vid en kärnkraftsanläggning, säger Rafael Grossi, chef på internationella atomenergiorganet, IAEA, till AP.

”Jag vädjar till båda sidor”

Grossi påpekar vikten av att undvika en kärnkraftsolycka och skydda ämnen och material som också är i behov av inspektion. FN har återkommande försökt få Ryssland och Ukraina att omgående tillåta internationella experter att resa till Zaporizjzja för att undersöka kraftverket. Men svaret är nej.

– Varje princip för kärnsäkerhet har överträtts. Det som står på spel är extremt allvarligt och extremt farligt, säger Rafael Grossi.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja, Europas största.

Kärnkraftverket har inte fått nödvändiga leveranser av utrustning och reservdelar. Leveranskedjan har brutits, vilket är allvarligt, enligt Grossi.

– Så vi är inte säkra på att anläggningen får allt den behöver, säger han.

IAEA har fortfarande hopp om att få komma in i området, och det allvarliga läget gör att det måste ske snart.

– IAEA kommer genom sin närvaro att avskräcka alla våldshandlingar mot detta kärnkraftverk. Så jag vädjar nu, som internationell tjänsteman och som chef för en internationell organisation, jag vädjar till båda sidor att låta det här uppdraget genomföras, säger han.

Rafael Grossi, till vänster.

Skjuter raketer från kärnkraftverket

För några dagar sedan rapporterade New York Times om att Ryssland använder Zaporizjzja som ett fort och skjuter raketer från kärnkraftverket. Dess utsatta läge gör att Ukraina i sin tur har svårt att genomföra motattacker, med risk för att skada reaktorerna vid kärnkraftsverket.

Motanfall måste ske med precision.

Den 22 juli utfördes en sådan motattack, enligt Ukrainas militär.

Då användes en särskild drönare för att spränga bland annat en luftvärnsinstallation och flera soldater strax över 130 meter från en av kärnkraftsreaktorerna.