Kvinnornas egna ord om prostitutionen i finkvarteren

Berättar i polisförhör om pressen att dra in pengar

Publicerad 2021-12-29

Kvinnorna lockar kunder med proffstagna bilder och beskrivningar av hur mycket de tycker om sex.

Men den välpolerade ytan döljer en mörk verklighet.

– För många blir tillvaron i Sverige en besvikelse, säger åklagaren Paulina Brandberg.

”Jag njuter verkligen av den här hemliga aktiviteten”, skriver en 34-årig kvinna.

En annan berättar:

”Jag älskar provokativa och spännande saker. Jag älskar det jag gör – att träffa underbara och intelligenta gentlemän som jag kan dela äventyr med.”

På nätsidorna där prostituerade kvinnor annonserar ut sina tjänster går det mesta ut på att frammana bilden av exklusivitet, passion och ömsesidig njutning.

Men i polisens förhörsprotokoll syns sprickorna i fasaden.

”Hon säger att det är mycket stressigt med alla lägenheter och hon gillar inte jobbet. Sedan är det inte så bra betalt”, noteras det efter ett telefonsamtal med en kvinna som sålt sex under namnet Jessica.

”Jag hade skulder och var tvungen att göra något för att försörja mitt barn. Men senare märkte jag att det var ganska svårt att hitta jobb, så jag började med prostitution”, skriver en annan kvinna i ett mejl till en av utredarna.

Paulina Brandberg, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

”Finns överallt där efterfrågan finns”

Förhören genomfördes efter en omfattande polisoperation som gick under namnet ”Insats torsk”. Under våren 2020 var ett 20-tal adresser i Stockholm satta under bevakning. En rad tillslag genomfördes, och i ett av dem greps tv-profilen Paolo Roberto.

– Jag hittade det smutsigaste som finns. Jag ville döva hålet som finns hos mig, sa han i en uppmärksammad intervju i TV4 kort efter händelsen.

Paolo Roberto togs på bar gärning i ett hus med beigeaktig fasad. Flera av fastigheterna runtomkring har burspråk och stuckaturer. Jämfört med dem ser huset livlöst ut.

Byggnadens läge är optimalt för det som föregick bakom stängda dörrar och nerdragna persienner i över tio års tid. I den absoluta närheten finns flera av Stockholms lyxigaste hotell och restauranger. Nöjesmeckat Stureplan ligger bara tio minuters promenad bort.

– De här verksamheterna dyker upp överallt där efterfrågan är tillräckligt stor, säger förundersökningsledaren Paulina Brandberg, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Många sexköpare känner sig tryggast i kvarteren som de brukar röra sig i. Då blir det lockande för prostituerade och deras hallickar att etablera sig där.

Byggnaden ligger bara tio minuter från Stureplan.

Fyra dömdes för koppleri

Innanför den alldagliga fasaden finns ett flertal lägenheter som hyrdes ut via booking.com och hotels.com. Dessa har använts år efter år av en lång rad kvinnor.

– Tidigare skedde detta ofta på vanliga hotell, men de har blivit bra på att upptäcka prostitution och människohandel, säger Paulina Brandberg.

– På lägenhetshotell och andra typer av korttidsboenden är det enklare att vara anonym.

Enligt åklagaren skiljer inte prostitutionen i centrala Stockholm ut sig jämfört med andra delar av staden.

– Det finns sexköpare i alla samhällsgrupper. Det är en brottslighet som är väldigt spridd i befolkningen.

Den omfattande utredningen ledde till att tre män och en kvinna dömdes till fängelse för koppleri. Tre av dem är från Rumänien, ett av Europas fattigaste länder. Många av kvinnorna som de tagit till Sverige är också hemmahörande där.

– I nästan samtliga fall rör det sig om personer som befinner sig i mycket utsatta situationer. De är så gott som alltid offer för människohandel och de får bara behålla en liten del av pengarna som de tjänar. Det mesta tar hallickarna hand om, säger Paulina Brandberg.

En lapp i trappuppgången har texten ”Varning!!!! Människo-trafficking i lägenhet på första våningen” följt av ett namn, telefonnummer och en bild. Numret är kopplat till en sida med eskort-tjejer.

Helt beroende av hallickarna

Kvinnornas medverkan i förundersökningen var begränsad. Flera av dem lyckades polisen aldrig få vidare kontakt med.

– Det är klart att det kan uppstå oro när vi inte får tag på kvinnorna. Det kan finnas indikationer som gör att vi kan misstänka att de riskerar att fara illa, säger målsägandebiträdet Caroline Brännström.

– Men i det här ärendet handlar det snarare om att vi inte har fått korrekta kontaktuppgifter.

De som valde att prata med polisen har alla hävdat att de agerat helt självständigt.

– Ofta befinner sig de här kvinnorna i ett starkt beroendeförhållande gentemot sina hallickar. Det kan också vara så att de är oroliga för att deras rykte i hemlandet ska förstöras om de samarbetar med myndigheterna, säger Paulina Brandberg.

Vad skulle du säga till den som väljer att köpa sex?

– Det jag kan bli frustrerad över är att många intalar sig att det här är kvinnor som frivilligt säljer sina kroppar. Men jag som möter de här kvinnorna kan säga att verkligheten är en helt annan. De ser sig nödgade att göra det de gör. Det är inget frivilligt val.

Följ ämnen i artikeln