Därför är din banan grön: ”Vissa blir irriterade”

Publicerad 2022-03-05

Ungefär så här ser de flesta fruktdiskar i butiken ut nuförtiden.

Såg du ett berg av gröna bananer sist du var och handlade mat?

Ny lagstiftning har skapat en tillfällig brist på mogna bananer i svenska matbutiker.

Samtidigt som den tragiska utvecklingen pågår i Ukraina rapporterar Västerbottens-Kuriren om ett problem av den mindre skalan.

”Vi beklagar gröna bananer”. Så står det på en skylt som man möts av på Ica Kvantum Kronoparken i Umeå när man går in på deras avdelning för frukt och grönt.

– Frågorna kommer hela tiden om varför vi inte har några mogna bananer. Majoriteten av kunderna har förståelse. Sedan blir vissa så klart lite irriterade, säger Johan Sjöblom som arbetar på fruktavdelningen.

”Vi sitter i samma båt”

Bananerna är dock inte gulare någon annanstans. På grund en ny lagstiftning i Sverige får man inte längre använda lika stor koncentrationen av etylengas i mognadsprocessen. Det innebär att frukten måste gasas under en längre tid för att mogna till.

Omställningen har lett till att bananer som levererats från Chiquitas mogningscenter i Enköping har varit grönare än vanligt. Aftonbladet har sökt mogningscentret som inte vill ge någon kommentar.

– Mer eller mindre alla butiker som får leveranser därifrån verkar vara hårt drabbade. Jag har inte hört att det är någon som sitter på gula bananer just nu. Jag tror vi alla sitter i samma båt, säger Johan Sjöblom.

Bananerna väntas vara gula och fina igen om en vecka.

Följ ämnen i artikeln