Värmevarningen från SMHI: ”Rulla ner persienner”

Publicerad 2022-06-25

SMHI varnar för höga temperaturer i delar av länen Kalmar, Östergötland och Örebro.

Där solen gassar på kan det bli temperaturer rejält över 30 grader.

– Fäll ner markiser och rulla ner persienner, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Från midsommardagen åtminstone till måndag kan det bli hälsovådligt varmt. SMHI går ut med en varning för höga temperaturer i nordligaste Kalmar län samt delar av Östergötlands samt södra Örebro län.

– Skuggtemperaturerna ser ut att hålla sig på 30 till 31 grader, lokalt kan det bli uppåt 32, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

I det riktiga solgasset, som på öppna platser eller bostäder i söderlägen, kan det det bli betydligt hetare – med temperaturer rejält över 30 grader.

– Det man ska tänka på är att hålla det så svalt som möjligt. Det kan till och med vara bäst att hålla sig inomhus – paradoxalt nog – och fälla ner markiser och rulla ner persienner, säger Erik Höjgård-Olsen.

SMHI råder också allmänheten att passa på att slå upp fönster och balkongdörrar på morgonkvisten för att kyla ner hemma.

Fler varningar kan inte uteslutas

Två faktorer ligger bakom hettan. Ett högtryck som dragit in från Finland förstärks av varmare luft som strömmar in från sydligare breddgrader.

Även på andra håll i Sverige är det varmt.

I går nåddes lokala noteringar på 30 grader i Norrbotten. Midsommarfirare i Göteborg fick uppleva två värmerekord. Dels den varmaste dagen hittills i Sverige 2022, dels den varmaste midsommaraftonen i Göteborg sedan SMHI började sina mätningar i slutet av 1800-talet. Termometern visade då 30,1 grader.

Vid lunchtid nosade temperaturerna på 30 grader i både Storuman och Stockholm.

På många andra håll i landet är högtrycksbetonat. Kan det bli aktuellt med fler värmevarningar från SMHI?

– Ja, så långt att jag i alla fall inte vill utesluta det, säger Erik Höjgård-Olsen.

Följ ämnen i artikeln