Fransmännens restriktionsilska: ”Ber oss om helvetiska saker”

Publicerad 2022-01-17

Trots den höga smittspridningen i Frankrike har landet lättat på restriktionerna för att inte viktiga samhällsfunktioner ska riskera att fallera.

Men lättnaderna ökar förvirringen, menar många.

– De ber oss om helvetiska saker och det går åt skogen, säger Olivier Flipo, som är rektor vid en skola i Paris till AFP.

Redan i slutet av december blev omikron den vanligaste virusvarianten i Frankrike. Det gick från 15 till 62 procent på en vecka.

Men toppen beräknas ännu inte vara nådd.

I dagsläget testar nu över 200 000 fransmän positivt för covid-19 varje dag. I tisdags rapporterades 368 000 nya fall.

I en intervju med radiokanalen, France Inter, varnade hälsoministern Olivier Véran för ett scenario med en halv miljon smittade om dagen.

Krav på lång isolering tas bort för att se till att samhällsfunktioner inte riskerar att fallera när anställda är borta från sina jobb i veckor. Numera behöver inte en fullvaccinerad längre isolera sig om de kommit i kontakt med en smittad person. Och från och med förra veckan räcker det att de testar sig varannan dag i sex dagars tid.

Frankrikes hälsominister Olivier Véran.

Landet har även lättat på karantänsreglerna för den som testat positivt för covid-19. I stället för det tidigare kravet på tio dagars karantän, behöver den vaccinerade nu bara isoleras i sju dagar – eller fem om personen vid ett senare tillfälle testat negativt.

”Ber oss om helvetiska saker”

I storstäderna har många fransmän demonstrerat mot alla restriktioner som de anser inskränker på deras frihet.

Men i veckan har det låtit annorlunda – åtminstone från lärarna.

I torsdags gick de ut i strejk eftersom de anser att varken lärare eller elever är trygga i skolorna nu eftersom risken att smittas är överhängande, enligt lärarfacken.

I torsdags protesterade lärare och studenter i Paris mot regeringens sätt att hantera pandemin.

De många olika och nya reglerna som skolorna har fått har gjort att det skapat en hel del förvirring i hur de faktiskt ska implementeras.

– De ber oss om helvetiska saker och det går åt skogen, säger Olivier Flipo, som är rektor vid en skola i Paris till AFP.

Facket vill i stället att man går tillbaka till reglerna de hade i december.

– Det är lättare att organisera distansundervisning när en hel klass är hemma. Jag förstår att det är krångligt för föräldrarna. Men då får man väl försöka finna lösningar på det problemet i ställetsäger Guislaine David, generalsekreterare för facket Snuipp-FSU, enligt tidningen Läraren.

Strax före nyår fick parisare ta på sig munskyddet utomhus igen men under torsdagen upphävdes beslutet i förvaltningsdomstolen.

”Som en film utan slut”

Just innan nyår fick parisare ta på sig munskyddet utomhus igen när kravet kom tillbaka i franska stadskärnor.

– Jag vet att det känns som en film utan slut, sa Frankrikes premiärminister Jean Castex då under en pressträff.

Men under förra veckan upphävdes det beslutet i förvaltningsdomstolen i Paris, skriver Le Monde. Detta eftersom åtgärden innebär "en överdriven, oproportionerlig och olämplig attack (...) på den individuella friheten".