Mäklaren om bostadspriserna: Söderkisarna försvinner

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-18

Södermalm är Stockholms mest levande stadsdel, med ett krogliv som lockar folk från hela landet.

Men i takt med att bostadspriserna ökar får inte den ursprunglige Södermalmsbon plats längre.

– Gamla söderkisarna försvinner och det blir höginkomsttagare som köper bostäder, säger mäklaren Saki Carapanos, 47.

Doften av de nybakta chokladsnittarna väller ut på Sankt Paulsgatan. I tolv år har kaféet ”Kaffe” drivits av Marita Johansson, 58, som varvar bakning med servering och att snacka med kunderna.

– Södermalmsborna går ut väldigt mycket. Äter, fikar och går på restaurang. Det gör kanske att Södermalm lever på ett helt annat sätt än Östermalm gör.

Kaféet är en samlingspunkt, där lärare, mäklare och vanliga söderbor ses för snacka, jobba eller spana på folk genom de stora fönstren. Marita själv har bott på Södermalm i 25 år och har sett stadsdelen förändras. Klientelet är inte detsamma, men inte nödvändigtvis till det sämre.

– Du menar att det bor folk med massa pengar här, men som låtsas att de cyklar till jobbet och sedan tar de SUV:en ut till sommarstället på Dalarö? Så är det absolut.

Marita Johansson, 58, ägare till kaféet Kaffe: ”De är ett annorlunda klientel än vad det var för 25 år sedan när jag flyttade hit. Men jag tycker inte det är dåligt, jag tycker det är mysigt att vi blandas upp allihop”.

In genom dörren kliver mäklaren Saki Carapanos, 47, på Södermäklarna, som beställer in en dubbel espresso. Han lever den dröm han säljer, ett liv i en pulserande stadsdel där gatorna myllrar av folk.

– Det finns ingen motsvarighet till Södermalm, varken i Stockholm eller någon annanstans. Det är det krogtätaste området, folk fikar och äter och lever. Det är hela charmen med Södermalm.

Skånegatan på Södermalm i Stockholm.

Ökat 21 procent i pris på två år

Under 1800-talet var Södermalm ett område där arbetarklassen bosatte sig. På 200 år har det givetvis hänt mycket – men länge var Söder en plats för just arbetare.

Enligt Saki Carapanos har det skett en skiftning de senaste åren. Vem som helst har inte råd att bo på Söder. En enrummare på 35 kvadratmeter kostar runt 4 miljoner och en trerummare på 80 kvadratmeter kostar runt 8,5 miljoner kronor, enligt Svensk mäklarstatistik.

– Det är fler akademiker som köper nu än tidigare. Då var det arbetare, men en vanlig arbetare har inte råd att köpa en bostad på Söder, tyvärr.

Saki Carapanos, 47, på Södermäklarna har sett en skiftning på Södermalm.

Många trodde att pandemin skulle ge en negativ effekt på bostadsmarknaden, men det blev tvärtom. På bara två år har priserna på Södermalm ökat med 21 procent – och de stora lägenheterna har ökat mest.

Men Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik och själv Södermalmsbo, menar att charmen inte försvinner trots att priserna ökar.

– Det är en överrepresentation av så kallade sunkhak som inte finns representerade i de andra stadsdelarna. Det finns relativt stora områden med hyresrätter kvar. Förändringen går långsammare på Södermalm och det är mer avslappnat här, säger han.

Mariatorget på Södermalm.

1967 gjorde journalisten Jan Guillou ett grävande reportage där han köpte en k-pist på Mariatorget. Egentligen hade han köpt den på Sergels torg mitt i stan, men för att göra köpet trovärdigt ljög han och sa att den köptes på Mariatorget.

Om du går till Mariatorget i dag kan du bara köpa blommor eller kaffe.

För några år sedan låg butiken ”Vildrosor och Tistlar” mitt på torget, men när krogkedjan Pitchers skulle bygga ut fick den flytta upp några gator.

– De som har mest pengar får väl mer, man får anpassa sig, säger floristen Elenor Ekengren, 38.

Floristen Elenor Ekengren, 38, tycker att folk på Södermalm är som folk är mest – vanliga.

”Södermalm är Stockholms hjärta”

Den här dagen jobbar hon med blomsterarrangemang till uteserveringar. Påskliljor får sällskap av videung i stora krukor, och snittblommor rensas för att bli buketter.

– Det är väldigt blandat med folk här, unga, gamla, män och kvinnor. På Södermalm finns alla sorter.

Numera är Södermalm känt för sina secondhand-butiker och hipsters med vältrimmade skägg. Men på Honest Al’s Barbershop på Wollmar Yxkullsgatan har de vältrimmade skäggen blivit allt mer sällsynta.

– Det var varit några olika varianter, men det som blev en grej var när det skulle vara välformade långa skägg. Men nu är det mer välvårdat, säger barberaren Edward Gunnarsson, 42.

Det första barberaren Edward Gunnarsson, 42, tänker på när han hör Södermalm är Hammarby. ”Hela Södermalm dras ju till Bajen oavsett om de flyttat hit eller inte. Det är någonting speciellt ändå – trots att jag inte är bajare själv.”

Han har bott i Stockholm i hela sitt liv, och är uppvuxen i Vasastan. Han menar att Södermalm har genomgått en stor förändring.

– När jag växte upp på 80- och 90-talet var det ganska risigt på Södermalm, det fanns ingenting här, men det har ändrats. Det tar kanske emot för en Vasastansbo att säga, men Södermalm har ju blivit Stockholms hjärta. När folk kommer till Stockholm åker de hit, att gå upp och ner för Drottninggatan gör ju ingen längre.

Följ ämnen i artikeln