WHO: Högre cancerrisk för brandmän

TT-Ritzau

Publicerad 2022-07-04

Brandmän löper ökad risk för att få cancer, enligt en expertgrupp inom Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.

Att vara brandman ökar risken för cancer, slår en expertgrupp inom Världshälsoorganisationen (WHO) fast.

Risken för cancer klassas som högre än tidigare och yrket anses vara ”med säkerhet cancerframkallande”.

Brandmän löper större risk än tidigare känt att drabbas av cancer, enligt en internationell expertgrupp, tillsatt av WHO:s cancerforskningsinstitut (IARC), som gjort en vetenskaplig utredning gällande yrket.

– Sammanhanget är så väldokumenterat att brandmännens arbete nu klassificeras som ”med säkerhet cancerframkallande” på IARC:s lista över påverkningar som kan ge människor cancer, säger Johnni Hansen, som leder expertgruppen till nyhetsbyrån Ritzau.

Yrket hamnar i den högsta riskgruppen i IARC:s indelning över cancerframkallande påverkningar. Tidigare låg yrket i en lägre riskgrupp och ansågs vara ”möjligtvis cancerframkallande”.

En rad undersökningar visar att brandmän löper ökad risk för minst två former av cancer: lungsäckscancer och urinblåsecancer.

– Slutsatsen är så tydlig att det borde leda till arbetsskadeersättning till de brandmän som har fått cancer på jobbet. Ingen ska behöva bli sjuk av att arbeta, säger Jesper Fisker, administrativ chef vid cancerorganisationen Kræftens Bekæmpelse.