Ung man död efter hajattack

Publicerad 2021-09-05

En man i 20-årsåldern dog efter en hajattack i Australien.

Hajen anföll mannen utanför stranden Emerald Beach norr om Sydney.

Det är den andra dödliga hajattacken i landet i år.

Det var vid 11-tiden lokal tid som räddningstjänst och en ambulanshelikopter larmades till stranden Emerald Beach, vid Coffs Harbour norr om Sydney.

”Mycket svår situation”

Chris Wilson, chef för ambulanssjukvåden i delstaten New South Wales berättar för lokala medier att surfare och andra strandbesökare hade försökt undsätta mannen innan ambulanshelikoptern anlände.

– De var otroligt modiga i en mycket svår situation, säger han och kallar händelsen ”förfärlig”.

Hajen ska ha tillfogat mannen livshotande skador, bland annat i armen. Trots en massiv insats lyckades vårdpersonalen inte rädda hans liv.

Stranden är just nu stängd för surfare och badare.

”Var vänlig och visats inte i vattnet”, skriver livräddarna och badvakterna i Coffs Harbour på sociala medier.

Enligt Taronga Conservation Society Australia, som övervakar hajattacker är helgens tragiska händelse den andra attacken med dödlig utgång i år.

Erfarna surfare är rädda

I maj månad dog en manlig surfare i 50-årsåldern efter att ha blivit biten av en haj i benet. Den attacken inträffade utanför Tuncurry Beach i New South Wales.

I fjol registrerades 26 hajattacker i Australien. Åtta av dem ledde till att en person dog. Det visar officiell statistik från den australiensiska staten.

Glenn Coleman blev vittne till attacken. Han säger till Sky News att det blivit ”betydligt mer hajaktivitet i vattnet” utanför Australiens östkust de senaste åren.

Det har, enligt Coleman, lett till att många erfarna surfare nu inte längre vill surfa i området.

Följ ämnen i artikeln