Begler bekräftade oro för att förlora valet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Försäkringskassans tidigare generaldirektör Anne-Marie Begler. Arkivbild
Foto: Bertil Ericson/TT
Försäkringskassans tidigare generaldirektör Anne-Marie Begler. Arkivbild

Socialminister Annika Strandhälls förklaring till varför Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler fick sparken är en efterhandskonstruktion, hävdar socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M).

Det var rädslan för att förlora valet som låg bakom, hävdar han.

– Anne-Marie bekräftar att socialministerns statssekreterare vid ett tillfälle gett uttryck för att regeringen är rädd för att förlora valet på grund av att det ska uppstå diskussion om enskilda fall i medierna, säger Forssell till TT.

Anne-Marie Begler frågades ut i utskottet på torsdagen. Och flera ledamöter säger efter mötet att Begler bekräftade detta. Det är dock inget som utskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) vill kännas vid.

Olika versioner

– Jag uppfattade det inte på det sättet. För mig som socialdemokrat är det väldigt tydligt att det inte handlar om en valfråga, det handlar om hur vi leder myndigheterna på ett bra sätt, säger han till TT.

Socialminister Annika Strandhäll besökte utskottet i tisdags och sa då efteråt att hon inte haft förtroende för Anne-Marie Begler. Hon hävdade också att regeringen vid flera tillfällen framfört kritik mot den dåliga samordningen mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

En efterhandskonstruktion

– Anne-Marie Begler ger en helt annan beskrivning än den som socialministern har gett. Hon visar hur hon har lyft de här frågorna och tagit initiativ till förbättringar i samordningen vid fyra olika tillfällen men inte fått något gensvar från regeringen. Hon visar att socialministerns beskrivning av allt att döma är en efterhandskonstruktion, säger Johan Forssell (M).

Anne-Marie Begler själv ville inte ge några kommentarer.

– Jag tänker inte göra det. Jag har kommit hit för att svara på utskottets frågor. Sen kan ni ju naturligtvis fråga ledamöterna om vad jag har sagt, säger hon när hon går in till mötet.

Publicerad:

LÄS VIDARE