Utvisade drogas med spetsad Coca-Cola

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Personer som ska utvisas från Sverige drogas ibland med narkotikaklassad medicin mot sin vilja.

Det förekommer även att personer drogas utan de de får veta det.

– Det händer att man häller medicin i Coca-Cola för att de ska hålla sig lugna, säger en källa till Aftonbladet.

Radioprogrammet Kaliber i P1 har granskat hur Kriminalvårdens transporttjänst genomför

resor utomlands med personer som inte får stanna i Sverige.

Allt ska ske på ett humant och värdigt sätt men i det kommande programmet som sänds på söndag avslöjas att det inte alltid går till så.

Spotthuvor och spännbårar

Visserligen finns det långtgående befogenheter när det gäller personer som motsätter sig resan. Bland annat kan så kallade spotthuvor dras över huvudet på dem och ibland används spännbårar där "deporteen" eller "klienten" lyfts ombord.

Däremot är det inte tillåtet enligt svenska bestämmelser att droga personer mot sin vilja.

Aftonbladets källor säger att det också förekommer att droger, vanligen Stesolid, hälls i exempelvis Coca-cola som ges till personer som kan bli ett hot mot personalen och andra människor på ombord på flyget och på flygplatsen.

– Det är fruktansvärt att vi gör det, men vi fattar ett beslut tillsammans med sjukvårdspersonal som är med att vi måste göra det här.

”Är inte humant”

– Självklart är det inte rätt, jag försvarar det inte, men det är så det går till. Ingen annan ska skylla ifrån sig och säga att det inte går till så.

– Det är samma sak som när man lägger folk i de här spännbårarna, spänner fast en människa på ett charterplan och så flyger man. Det är egentligen lika illa, det är ju inte humant det heller.

Aftonbladets källor säger att orsaken är säkerheten för alla inblandade - även för dem som ska avvisas och som inte sällan har ett självskadebeteende.

– När det blir bråk på en flygplats, när man bråkar med deporteen, så ser det väldigt illa ut. Självklart vill man skydda deporteen, men självklart vill man också skydda dem som finns runt omkring, de civila. För det är så lätt för honom att ta tag i ett barns ben eller någon annans ben, och så händer en allvarlig olycka.

Hur mycket känner ledningen till?

– Ja, alltså vi går ju inte och köper Stesolid privat utan det ges ut oftast av sjuksköterska som kriminalvården arbetar med. Och när vi får grejor att ta med oss skriver de att det får ges "vid behov".

”Har med vuxenblöja”

En källa berättar att personen som får medicinen ofta blir helt "lealös".

– Och då har man med sig vuxenblöja för att de inte ska göra på sig och ombyteskläder.

Flera källor beskriver "TPT-Utrikes" , kriminalvårdens transporttjänst som utför utlandsresorna, som en sluten värld.

Aftonbladet avslöjade i förra veckan att anställda använder privata kort när tjänstersorna betalas, och att bonuspoängen i strid mot reglerna nyttjas för privata resor.

Nils Öberg, Kriminalvårdens generaldirektör, bekräftade häromdagen bilden av en sluten värld. Han uppgav då på myndighetens hemsida:

– Klart är att transporttjänsten har utvecklat en egen praxis som inte rimmar med våra generella regler i staten och inom Kriminalvården.

– Att använda sina poäng för att boka privata resor får inte förekomma överhuvudtaget.

Transporttjänsten genomgår nu en stor förändring med bland annat en helt ny organisation.

Kriminalvården uppger i en kommentar att tvångsmedicineringarna också är polisanmälda.

Publicerad: