Uppgifter: USA har dödat ”Jihad John”

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-13

USA har genomfört bombanfall i Syrien med målet att döda den brittiske medborgaren Mohammed Emwazi, även känd som ”Jihad John”, uppger CNN.

Flera internationella medier uppger att terroristen verkligen dödades i attacken, men det är ännu oklart.

Emwazi anses stå bakom många av Islamiska statens avrättningar, bland annat mordet på journalisten James Foley.

En högt uppsatt myndighetskälla uppger för CNN att bombningarna skedde i den syriska staden Raqqa, ett starkt fäste för terrorsekten IS.

Målet var IS-bödeln Mohammed Emwazi, 27, som blivit känd under namnet ”Jihad John”. Emwazi växte upp ett välbeställt hem i västra London, och reste till Syrien för att ansluta till IS 2012.

Han misstänks vara delaktig i flera avrättningar av personer som tagits som gisslan av IS, däribland halshuggningen av journalisten James Foley, Steven Hotloff och japanerna Haruna Yukawa och Kenji Goto.

”99 procent säkra”

Resultatet av de amerikanska bombningarna är ännu inte helt klarlagda.

BBC uppgav på fredagsmorgonen att Jihad John dödats i attacken. De hänvisade till en högt uppsatt militärkälla.

Kort därefter drog de dock tillbaka uppgifterna och ändrade till att terroristen ”med största sannolikhet” träffats i attacken.

– Vi är 99 procent säkra på att vi fick honom. Vi har varit på honom en längre tid, säger en högt uppsatt amerikansk tjänsteman till Fox News.

Storbritanniens premiärminister David Cameron kommenterade på fredagen bombanfallet. Han kallade då Mohammed Emwazi för en barbarisk mördare och beskrev attacken som ”en handling i självförsvar”.

– Om denna attack var lyckad, och vi väntar fortfarande på bekräftelse huruvida den var det, är det en träff rakt hjärtat på IS, säger han enligt CNN.

Enligt BBC ska amerikansk underrättelsetjänst undersöka IS-chattar på dark web, en dold del av nätet, för att försöka bekräfta om han dödats i attacken.

ANNONS