Ryssland ska öva med gigantiska kärnvapenubåtar

Av: Anton Kasurinen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
ny typ av krigsföring Om Vladimir Putin bestämmer sig för att gå in i Baltikum behöver han Gotland för att hindra Nato-styrkor från att komma till undsättning.

Under hösten ska Ryssland öva med sina tre nybyggda kärnvapenbärande ubåtar i Arktis, skriver Svenska Dagbladet.

– Det här är väldigt tunga och långsiktiga ryska intressen, säger experten Niklas Granholm till SvD.

Den ryska militärövningen ska äga rum i arktiska farvatten under 2015, skriver Svenska Dagbladet. Uppgifterna kommer från amiralen Vladimir Korolyov som är chef för den norra ryska marinen och citeras av den statsägda ryska nyhetsbyrån TASS.

– Om de nu börjar öva med de här så är det riktigt intressant. Det här är väldigt tunga och långsiktiga ryska intressen som finns uppe i Barents hav i Sveriges direkta närområde, säger Niklas Granholm, säkerhetspolitisk forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Svenska Dagbladet.

I övningen kommer de tre nybyggda ubåtarna "Yury Dolgoruky", "Aleksander Nevskij" och "Vladimir Monomakh" att delta. Ubåtarna är av Borej-klassen och är 158 meter långa. Varje ubåt kan bära 16 kärnvapenmissiler som kan avfyras när ubåten är under havsytan.

”Darra, borgarklass!”

2013 lanserades den första ubåten "Yuri Dolgoruky" under pompa och ståt i Ryssland. Enligt ryska RT twittrade Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin till och med orden:

– Darra, borgarklass! Nu är det ute med er!

Niklas Granholm säger till SvD att ubåtarna gör Ryssland till en supermakt som har inflytande över världen. På samma sätt som under Kalla kriget kan Ryssland nu ständigt ha ubåtar i dolt läge som kan besvara en kärnvapenattack mot landet.

Publicerad:

LÄS VIDARE