Sexbråk fortsätter rasa i Halland

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Ett sexbråk har skakat Halland under sensommaren.

Kommunalrådet Elisabet Babic (M) öppnade för en lösning – en vuxendel på nakenbadet.

– Men när jag förstod vad de tolkade in i begreppet så var det inte en så bra idé längre, säger hon till Aftonbladet.

Elisabet Babic, M.
Elisabet Babic, M.

Mellbystrands nakenbad besöks varje år av ett stort antal naturister och nudister. Men enligt Hallandsposten, som skrivit en rad artiklar i ämnet, har stranden sedan lång tid tillbaka också fungerat som en mötesplats för offentligt sex.

Tidigare ska de olika schatteringarna av nakenbadare ha kunnat samsas på strandremsan utan problem.

Men i augusti började brev ramla in till den kommunala förvaltningen. Enligt tidningen skriver en av avsändarna att ”sexandet” gått för långt, med raggande människor, onanerande män och högljudda sexdiskussioner.

– Vi har fått in klagomål om att det inte fungerar på nakenstranden. Det förekommer ofredanden och människor känner sig förföljda, säger kommunalrådet Elisabet Babic till Aftonbladet.

Samlas i klungor

Jonas Bengtsson driver ett nätverk för ”sexuellt nyfikna” med närmare 1 000 medlemmar och har tagit strid för de intima mötena i strandområdet.

– Vi är glada människor som träffas och har trevligt och umgås. Skillnaden är bara att om lusten faller på så gör vi något åt det. Och på sommarhalvåret när det är sol och bad som gäller blir stranden en naturlig mötesplats, säger Jonas Bengtsson.

Problemen som rapporterats från Mellbystrand förklarar han med många ”nya och ovana” besökare som inte har vett att dra sig undan till skogsbrynet - samt en grupp nakenbadare han kallar för ”surikater”.

– Så fort det sker någon aktivitet så samlas de här herrarna i en klunga. De ställer sig och tittar och smårunkar. Och just på Mellbystrand är det rätt så många av de här surikaterna, säger Jonas Bengtsson.

Vill inrätta zoner

För att minimera risken för att ”de sexuellt nyfikna” ska störa någon föreslog han tidigare i veckan att kommunen skulle dela upp nakenbadet i två zoner. I söder ett område med sexförbud och i norr en barnförbjuden ”vuxenstrand”.

– Där kunde den här vuxna världen vara och där skulle det vara tydligt informerat att ingen annan har där att göra. Då skulle ingen bli kränkt och alla skulle få plats och trivas, säger Jonas Bengtsson.

Kommunalrådet Elisabet Babic var inledningsvis positiv och beskrev förslaget som ”ingen dum idé”. Men nu backar hon:

– Det var ingen dum idé när den kom men när jag förstod vad de tolkade in i vuxenstrand så var det inte en så bra idé längre. För jag är absolut inte för en sexstrand, säger Elisabet Babic.

I stället manar hon nu Jonas Bengtsson att ta ansvar:

– Det är upp till honom och hans gäng att ta sitt ansvar och sköta sig. Man vill inte se sådant på stranden, säger Elisabet Babic.

Stor grupp

Jonas Bengtsson värjer sig mot uppmaningen:

– Jag kan inte vara vaktmästare och kolla vad alla besökare gör och inte gör på stranden. Och alla är inte med i mitt nätverk. Det finns många kanaler och kontaktsajter som samlas där. Den här gruppen är stor och kommer alltid att vara stor, särskilt på norra Mellbystrand där det alltid har varit så här.

Trots bråket vill han finna en lösning tillsammans med Elisabet Babic:

– Hon är välkommen till stranden för ett möte redan nu på måndag. Hon har mitt nummer. För om vi inte får en fristad så kommer vi att ha precis samma diskussioner nästa sommar igen.

Publicerad: