IS-grupp tar på sig flygkraschen

Uppdaterad 2015-11-07 | Publicerad 2015-10-31

En gren av terrorgruppen IS uppges ha på sig skulden för flygkraschen i Egypten, skriver AFP.

Men enligt terrorforskaren Hans Brun saknar jihadister i området kapaciteten – och flygexperten Jan Ohlsson är också skeptisk:

– Det är en långsökt spekulation, säger han.

En gren av terrorgruppen IS har i ett inlägg i sociala medier uppgett att man har skjutit ner planet som kraschade i Sinai.

Alla 224 personer ombord dog efter att planet gått ner på sin färd från Sharm el-Sheikh till St Petersburg.

Har tillbakavisats

– Kalifatets soldater har lyckats skjuta ner ett ryskt plan i Sinai, skriver de i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån AFP.

Redan tidigt under lördagen hade egyptiska säkerhetskällor uppgett att inget tydde på att planet skjutits ner.

I området finns terrorgrupper med anknytning till IS, enligt terrorforskaren Hans Brun.

– Det pågår ganska omfattande jihadistiska aktiviteter både i Sinai och i ökenområdet i västra Egypten vid gränsen mot Libyen. Där är regelbundna eldstrider och bakhåll mot egyptiska säkerhetsstyrkor och poliser.

Men normalt sett använder de sig av andra metoder.

– De grupperna använder sig av vägbomber och bakhåll i en lågintensiv konflikt som sällan når svensk publik. Sinai är som en kittel där det kokar på låg nivå.

Kan de skjuta ner passagerarflygplan?

– Jag kan inte se att de har kapaciteten att göra det på den höjden. Det kräver vapensystem som är ganska stora och avancerade. De är också bökiga att flytta omkring och väger bokstavligen ton, säger Hans Brun och fortsätter:

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det var nedskjutet utifrån. Snarare skulle jag prioritera att leta efter tekniska fel.

Han höjer också ett varningens finger för osäkerheten kring vem som publicerat meddelandet.

– Twitter kan vara ett paradis för informationsoperationer och vilseledning. I bland vill man marknadsföra sig själv och göra sig viktigare än man är. Sedan har jag svårt att se att man skulle vilja provocera Ryssland som redan nu är i Syrien och genomför bombangrepp. Om IS låg bakom detta skulle det antagligen leda till att Ryssland ökar aktiviteten mot dem.

Är ödets ironi

Även flygexperten Jan Ohlsson är tveksam till uppgifterna.

– Det är mer ironiskt att en flygolycka av en så svår kaliber inträffar i ett område där det finns andra hot. Det är ödets ironi, säger han.

Tillsammans med meddelandet från den påstådda IS-gruppen har funnits en video där man ser ett flygplan träffas i luften för att sedan gå mot marken. Uppgifter gör gällande att klippet härrör från en krasch i Afghanistan 2013.'

Både ryska och egyptiska myndigheter har också avfärdat kopplingen till IS.

– De kan lämna vilka uttalanden de vill, men det finns inget som talar för att terrorister var skyldiga till den här flygkraschen, säger Mohamed Samir, talesperson för den egyptiska militären, till The Guardian.

Härifrån lyfte flygplanet

ANNONS