Källor: Trump väntas komma med förslag till Demokraterna

Men kommer inte kompromissa angående muren

Av: Oskar Forsberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

I kväll klockan 22 svensk tid ska president Donald Trump komma med att stort utspel, vilket aviserats sedan tidigare.

Källor till nyhetsbyrån Reuters uppger att han kommer erbjuda sina politiska motståndare en kompromiss för att avsluta nedstängningen.

Han kommer emellertid inte kompromissa om muren mot Mexiko.

USA:s president Donald Trump ska göra ett tillkännagivande som har med budgetbråket och myndigheternas nedstängning att göra i kväll klockan 22 svensk tid.

Kompromiss om migration

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters kommer han föreslå en migrationskompromiss – där hans önskade murpengar fortfarande ingår.

Trump har aviserat via Twitter att det kommer att handla om "den humanitära krisen vid vår södra gräns och nedstängningen".

Presidenten kommer att lägga fram en kompromiss, enligt Reuters källor med insyn och nyhetssajten Axios. Trump uppges föreslå ett antal migrationspolitiska förändringar som Demokraterna efterfrågat, i utbyte mot att de ger honom de 5,7 miljarder dollar han vill ha till bygget av en gränsmur.

Donald Trump ska göra ett tillkännagivande som har med budgetbråket och myndigheternas nedstängning att göra.
Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Donald Trump ska göra ett tillkännagivande som har med budgetbråket och myndigheternas nedstängning att göra.

Kushner är mannen bakom

Enligt Reuters och Axios har vicepresidenten Mike Pence och Trumps svärson tillika rådgivare Jared Kushner arbetat fram kompromissförslaget.

Ungefär en fjärdedel av den amerikanska federala statsapparaten har drabbats av nedstängningen, som är den längsta i USA:s historia.

Bakgrunden till nedstängningen är att Donald Trump ställde ett ultimatum till kongressen för att få finansiering till ett bygge av en mur, eller barriär, längs gränsen mot Mexiko. Men Demokraterna i kongressen vill inte godkänna de 5,7 miljarder dollar som Trump krävt för bygget, som han tidigare lovat att få fram på andra sätt.

Trump har övervägt möjligheten att utfärda ett undantagstillstånd för att kunna kringgå kongressen och säkra finansieringen av muren, en manöver som troligen skulle stöta på juridisk patrull.

Aftonbladet sänder Trumps tal live via AP i kväll.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN