Schürrer överförs till tyskt fängelse

Uppdaterad 2016-10-14 | Publicerad 2012-03-29

Christine Schürrer.

Christine Schürrer, 35, förs i dag till Tyskland.

Schürrer, som dömts till livstids fängelse för morden på de två barnen Max och Saga i Arboga i mars 2008, förs till Tyskland mot sin vilja.

– Det känns tumultartat i hjärtat och hjärnan, säger Emma Jangestig, mamma till Max och Saga.

Emma Jangestig.

Efter att Christine Shürrer i februari 2009 dömts av Svea Hovrätt påbörjade hon att avtjäna sitt straff på anstalten Hinseberg utanför Örebro.

Ändrade sig

Men efter bara ett par veckor ansökte hon om förflyttning - till hemlandet Tyskland.

"Jag Christine Schürrer, önskar snarast överföras till Tyskland", skrev hon i ett brev till Kriminalvården i april 2009.

Men förflyttningen drog ut på tiden och i november ändrade sig plötsligt Schürrer och ville stanna i Sverige.

Anledningen, skrev hon i ett brev, var att hon i Sverige hade möjlighet att "tillsammans med personer som stödjer mig genomföra utredningar."

"Utredningar" som hon menade skulle öppna för att "den verkligen gärningsmannen skulle överföras" och hon skulle frikännas.

Nekades resning

Men resultaten var fruktlösa. Schürrer fick visserligen stanna i Sverige, men tidigare i år avslog Högsta Domstolen hennes resningsansökan och livstidsstraffet fastslogs.

I slutet på förra året beslutade Kriminalvården att överföra Schürrer till Tyskland, men tyskan överklagade till högsta instans.

Och i början på februari i år beslutade regeringen att inte låta Christine Schürrer avtjäna sitt straff för morden i Arboga i Sverige.

"Regeringen delar Kriminalvårdens bedömning att den fortsatta verkställigheten bör ske i Tyskland", skrev justitieminister Beatrice Ask i beslutet.

Flyttades vid lunch

Och i dag, vid lunchtid, fördes Christine Schürrer från anstalten Hinseberg mot Tyskland.

- De ringde upp mig och sa att hon var på väg, säger Emma Jangestig.

- Det känns både bra och dåligt - jag tappar ju lite av kontrollen. När hon varit i Sverige har jag vetat var jag haft henne och hur hon haft det. I Tyskland är det ju en annan sak och jag får inte samma information.

Följ ämnen i artikeln