Håller krismöte efter interna kritikstormen

Uppdaterad 2016-09-15 | Publicerad 2016-09-14

Alla i riksdagsgruppen har kallats till möte

Motsättningarna inom Liberalerna har nu tagit formen av en öppen strid - i dag sitter partiet i krismöte.

Tunga partitoppar har inte längre förtroende för Birgitta Ohlsson, som kritiserat partiledningen och Jan Björklund – men flera andra har helt motsatt uppfattning.

– Birgitta Ohlsson behövs i Liberalerna i dag, kanske mer än någonsin. Hon är den klart mest lysande stjärnan på den liberala himlen i Sverige, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Flera personer i Liberalerna, bland annat Anna Starbrink i partistyrelsen, kräver att riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson lämnar partitoppen. Detta efter att hon vid flera tillfällen på sistone riktat kritik mot den partiledning hon själv tillhör.

– Jag tycker att man ska välja om man ska vara med och leda partiet eller om man vill vara en fri debattör. Nu har hon valt att vara en fri debattör. Då tycker jag att det är rimligt att hon lämnar vår partiledning, säger Starbrink till Sveriges Radios Ekot.

Partiets vice ordförande i riksdagsgruppen, Tina Acketoft, säger att hon inte längre har förtroende för henne.

– Jag skulle vilja påstå att måttet nu är rågat för de flesta av oss som inte längre har något förtroende för Birgitta Ohlssons ledarskap i partiet, säger hon till Ekot.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) skriver på Facebook att han håller med:

”Jag delar uppfattningen att i en organisation som genomför ett förändringsarbete så måste ledningen gå i takt. Man måste inte älska alla beslut, men måste vara beredd att försvara dem utåt. Annars blir förändringsarbete omöjligt”.

Håller krismöte

Liberalerna håller i dag ett extrainsatt krismöte som inleddes klockan 10 i dag där frågan om Ohlssons kritik kommer att diskuteras. Alla i riksdagsgruppen har kallats till mötet. Ett stort pressuppbåd väntar utanför. Under dagen kom beskedet att partildaren Jan Björklund ställer in sitt deltagande i utrikesnämndens möte. Hans stab har meddelat att han fått förhinder.

Uppgiften bekräftas av en annan L-källa, som även säger att konflikten delar partiet i två läger: Ett som tycker att partiet nu går igenom en jobbig tid, ett som menar att det krävs stora förändringar inom partiet. Birgitta Ohlsson är förespråkare för det senare.

Samtidigt säger källan att det finns en irritation över att Ohlsson går ut och kritiserar Jan Björklund och partiledningen, som hon själv sitter i.

– Är man medlem där kan man inte vara hur kritisk som helst. Vi har inte lågt i tak i partiet, men någon måtta får det vara, säger källan.

Storbråk i partiet

Andra försvarar Birgitta Ohlsson. Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för L, är mycket upprörd över kraven på att hon ska petas ur partitoppen.

– I ett socialliberalt parti så ska det vara högt i tak och de bästa politiska ståndpunkterna når man i ett klimat där åsikter bryts mot varandra, säger hon.

Wikström kallar kraven på att peta Ohlsson ”det mest omdömeslösa hon sett i sitt politiska liv”.

– Birgitta Ohlsson behövs i Liberalerna i dag, kanske mer än någonsin. Hon är den klart mest lysande stjärnan på den liberala himlen i Sverige. Hon lyckas presentera ett budskap som ger hopp och framtidstro till unga människor. Säg mig vilken av hennes kritiker som klarar detta?

En partiledning utan Ohlsson vore mycket fattig, menar Wikström.

– Mångfald i en partiledning är mycket bättre än enfald.

Cecilia Malmström (L) – EU:s handelkommissionär och tidigare svensk handels- och EU-minister – ger även hon starkt stöd till partikollegan Ohlsson.

– Det är ett liberalt parti där det bör och ska vara högt i tak och utan att känna till detaljerna kring just det här senaste grälet så tycker jag att Birgitta Ohlsson är en passionerad, modig och jätteduktig politiker som har en självklar plats i Liberalernas ledning – och där medlemmarna också har valt henne, säger Malmström till TT.

Leissner: ”Åsiktsdiktatur”

Den förre partiledaren Maria Leissner skriver i ett inlägg på Facebook att man måste få ha olika åsikter inom partiet:

"Om åsiktsdiktatur införts i vårt liberala parti blir jag riktigt orolig. Tolerans och demokrati sitter tillräckligt trångt som det är utan att också liberala partier ska börja ruttna." skriver hon.

Även Liberala ungdomsförbundet ger Ohlsson sitt stöd. I en kommentar skriver man att man är mycket besvärade över kravet på att Ohlsson ska lämna ledningen.

– Vi tycker det är sorgligt att en person som har så mycket stöd i partiet angrips offentligt. Att partiet har högt i tak också i viktiga värderingsfrågor är ett sundhetstecken, ingenting som ska tystas ned, säger ordförande Joar Forsell.

Kommer bli en intern diskussion

Birgitta Ohlsson har bland annat kritiserat partiledaren Jan Björklunds uttalande för några dagar sedan om att regeringen bör bjuda in SD till blocköverskridande samtal. Dessutom skrev hon en debattartikel där hon kritiserade partiets utspel om att sätta stopp för etableringen av nya religiösa friskolor.

Enligt vad Aftonbladet erfar hade Ohlsson inte berättat för den övriga ledningen om den debattartikeln i förväg.

– Det väcker så klart irritation, säger en källa.

Redan före sommaren väckte Birgitta Ohlsson stor uppmärksamhet när hon som enda liberal röstade emot partilinjen i riksdagen när frågan om åtstramningen av asylpolitiken behandlades.

Adam Alfridsson på Liberalernas presstjänst vill inte uttala sig om när mötet kommer hållas.

– Det är klart att vi kommer ha en intern diskussion om det här, men hur den kommer se ut har jag ingen ytterligare kommentar till, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt Birgitta Ohlsson. På sin twitter har hon dock citerat Michelle Obama:

”Our motto is. When they go low, we go high.”

Stöttas på Twitter

Liberalernas presschef Elin Boberg säger till journalisterna som bevakar mötet att "mötet fortsätter", utan att kunna ge några närmare besked om när det kan tänkas ta slut.

– Vi för ett samtal, säger hon.

Hon vill inte säga om Birgitta Ohlsson själv deltar i samtalet. Under tiden som mötet har pågått har Ohlsson vidarebefordrat meddelanden på Twitter som uttrycker stöd för henne.

Enligt presschefen Elin Boberg kommer partisekreteraren Maria Arnholm inom kort att komma ut och svara på frågor och kommentera vad som har skett på dagens ännu pågående möte.

ANNONS