Nu är det slut med telefoner på lektionstid

Publicerad 2016-05-28

Annettes mobilparkering ska stoppa telefonerna

Anette hoppas att eleverna ska koncentrera sig bättre med hjälp av mobilparkeringen.

Elevassistenten Annette Sten har fått nog av telefoner på lektionstid.

Nu har hon gjort en uppfinning som ska stoppa mobilerna.

– De kommer säkert sucka över den i början, men när den blir rutin går det nog bra, säger hon.

Annette Sten är elevassistent på Korsholms Högstadium i Österbotten i Finland. Hon jobbar främst med en klass för särskilda behov. Enligt henne är det många elever som har svårt att hålla sig till skolans ordningsregler, det vill säga att mobiltelefonen ska vara undanstoppad på lektionstid.

– Vi påpekar så klart att de ska ta ner mobilerna när vi ser det, men det kan bli lite tjat kring telefonerna, säger hon.

Men när hon bläddrade i en pysseltidning fick hon en idé som kanske skulle kunna stoppa telefonanvändandet på lektionstid. Någon hade gjort en adventskalender av jeansfickor.

– Jag tänkte att den kunde passa som mobilparkering också.

”Win-win”

Så Annette klippte sönder några gamla jeans, sydde ihop dem och nitade fast dem bakom en tavelram.

– Tanken är att vi tar den i bruk till hösten. De kommer nog sucka över den till en början, men när det blir rutin går det nog bra. Vi tänkte hänga den vid ett eluttag så att mobilen kan laddas när den är ”parkerad”. Lite win-win-situation där.

Nu hoppas hon att den nya uppfinningen ska få eleverna att koncentrera sig bättre på lektionerna.

– Jag hoppas att det blir lugn och ro och att ingen känner sig frestad att kolla sina uppdateringar hela tiden. Det vore säkert nyttigt för många också.

Likeraket

Anette har lagt upp en bild på mobilparkeringen i Facebookgruppen ”Återbruka mera”. Den har fått häpnadsväckande över 11 000 gilla-markeringar och 1 700 delningar.

– Jag är överväldigad av all fin respons jag har fått, det hade jag aldrig trott. Jag tycker själv inte att det var så märkvärdigt återbruk.

Följ oss på Facebook