Panama-advokatens pappa nazist och CIA-spion

Publicerad 2016-04-05

Nya detaljer har avslöjats kring Jürgen Mossack, en av männen bakom Panama-skandalen.

Enligt gamla underättelseuppgifter var Mossacks far nazist och senare spion för CIA, skriver Daily Mail.

Den stora läckan som avslöjat hur bland annat politiker och kändisar gömt undan pengar i brevlådebolag i skatteparadis har dominerat nyhetsflödet det senaste dygnet.

Süddeutsche Zeitung har tidigare berättat att Jürgen Mossacks far var SS-soldat i Nazityskland. Mossack är en av männen bakom Mossack Fonseca – advokatbyrån bakom skandalen och hans halvbror Horst bekräftar uppgiften för Daily Mail.

Fadern, Erhard Mossack, var enligt tidningen medlem i den fruktade så kallade ”dödskalledivisionen”, tredje Waffen SS Panzer Division Totenkopf i Nazityskland.

Spionerade på Kuba

Pansardivisionen "dödskalledivisionen” bildades av koncentrationslägervakter och SS-officerare. Det fjortonde kompaniet var bland annat ansvarig för ”Le Paradis–massakern” 1940 i norra Frankrike, där 97 krigsfångar avrättades. Befälet för massakern åtalades och fälldes för krigsbrott 1948.

Samma år föddes Jürgen Mossack och familjen lämnade Tyskland för Panama. Först 1970 återvände de.

Gamla underrättelseuppgifter som Daily Mail tagit del av visar att Erhard Mossack spionerade på Kuba för CIA:s räkning under tiden i Panama, men redan när när han greps i München efter kriget ska han ha erbjudit USA:s militär att spionera på tidigare nazister och kommunister.

Känner ingen skam

Erhard Mossack dog på 1990-talet. Jürgen Mossacks halvbror, med annan pappa, Horst Mossack, bekräftar för Daily Mail att Erhard Mossack var nazist. Han säger att han inte har pratat med sin halvbror på sextio år.

– Han var bara ett barn, så hur skulle jag kunna komma ihåg honom? Allt jag vet är att han bott i London ett tag, säger han till Daily Mail.

– Det här som har kommit fram ur Panama är chockerande, häpnadsväckande och förbryllande. Men jag kan inte påstå att jag känner någon skam eftersom jag inte har någon anknytning till honom i verkligheten.