Här smörjer Viking Line fackledarna – med lyxmiddag och sprit

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2017-11-25

ÅLANDS HAV. Här bjuds fackliga ledare på kryssning med löjrom, oxfilé, vin, sprit, drinkbiljetter och underhållning.

Viking Line står för kalaset och förhoppningen är att de förtroendevalda som motprestation ska köpa konferenspaket för förbundens medlemspengar.

– Alltså jag får inte i mig något mer. Jag är så mätt, säger en av de förtroendevalda vid baren där alla får beställa vad de vill.

Vet du mer? Har du ytterligare uppgifter? Tipsa
oss!

När kryssningsfartyget Cinderella avgår från Stadsgårdskajen i Stockholm är ett sällskap på knappt 20 personer samlade på restaurang Seaview.

Vid borden sitter tre förtroendevalda från Polisförbundet. Enligt uppgift till Aftonbladet finns här också förtroendevalda från bland annat Unionen, Pappers, Metall och Lärarförbundet.

Värdar för kvällen är Peter Rangwe som är Key Account Manager med ansvar för rederiets nyckelkunder och Patricia Toledano som jobbar med uppsökande försäljning.

"Nu är det dags för vår årliga visningsresa för dig som är fackligt förtroendevald och anordnar konferenser och utbildningar för ditt fackförbund. Jag och min kollega Patricia Toledano (avtalsansvarig för Saco och dess medlemsförbund) vill bjuda in er till ett härligt dygn till sjöss.", stod det i den inbjudan som skickades en månad innan resan.

”Rejäl trerätters med vin och konjak”

Fackförbunden får betala 250 kronor för att skicka sina förtroendevalda på kryssningen. Skulle man boka samma resa med måltider och alkohol skulle det hela kosta närmare 2000 per person.

Det blir en rejäl trerätters middag på kvällen med vin och konjak eller annat starkt till kaffet.
Efter middagen flyttar sällskapet till konferensavdelningen. Men det handlar inte någon konferens i vanlig mening.

Det hela börjar med mingel och att alla får beställa vad de vill i konferensavdelningens bar.

”En klassiker. Törstsläckaren”

När de fackligt förtroendevalda frågar om de ska betala för spriten, sträcker Peter Rangwe ut sina armar och sjunger till:

– Da, dä....

Han förklarar sedan att han står för allt.

En kvinnlig förtroendevald säger att hon vill ha Lonken, en gindrink.

– En klassiker. Törstsläckaren, säger Peter Rangwe och skrattar.

Med fyllda glas går gänget så småningom in i ett konferensrum.

Kvällen fortsätter sedan i fartygets nattklubb där dansen pågår för fullt. Det blir fler drinkar och Peter Rangwe och Patricia Toledano skojar och pratar med sina gäster vid baren. Alla bor i egna hytter med fönster mot havet som de verkar mycket nöjda med.

Morgonen därpå börjar med frukostbuffé och mousserande vitt vin till den som vill.

På förmiddagen presenterar värdarna avtal runt konferenser innan det är dags för lunchbuffé med fri tillgång på öl och vin.

Om Viking Line får valuta för bjudresan så kommer flera av de fackliga ledarna att beställa konferenspaket för förbundens medlemspengar.

Expert kritisk

Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor, IMM, är kritisk mot nöjesbetonade resor som kan vara beteendepåverkande.

På IMM, har man tagit fram en kod som ett komplement och förtydligande lagen om mutbrott. Det handlar om en skrift, Näringslivskoden, som beskriver vad man får och inte får göra.

– Enligt Näringslivskoden är det alltid otillåtet att erbjuda helt eller delvis betalda nöjes- eller semesterresor, säger Natali Phalén.

– Och är det så att man maskerar en resa med att slänga in något minimalt inslag av utav konferensinslag så kan vi fortfarande titta på, vad är det i sin helhet och finns det delar som kan betraktas som rena nöjesinslag.

När det gäller dem som tar emot resor så spelar arbetsgivarens samtycke stor roll vid bedömningar av vad som är tillåtet att ta emot, enligt Phalén.

– Fackförbund representerar sina medlemmar, vilket gör att det finns en förtroendeaspekt som kan påverkar hur fackliga företrädare ska tänka i olika situationer – jag brukar framhålla att man ska ställa sig frågan hur något kan uppfattas utåt.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att företrädare för Lärarnas riksförbund och Kommunal enligt uppgifter till Aftonbladet var med på resan. Men detta stämmer inte enligt de två förbundens presskontakter:

– Enligt Viking Line så var inga representanter från Lärarnas riksförbund med på resan, säger presskontakten Håkan Carlsson på Lärarnas riksförbund.

– Enligt Viking Line så var inga representanter från Kommunal med på resan, säger Fredrik Kornebäck, pressekreterare Kommunal.

Den här artikeln har kritiserats av Pressens opinionsnämnd.