SMHI:s skyfalls-varning växer – upp mot 60 millimeter

Publicerad 2024-07-10

Västtrafik ställer in flera tågavgångar till följd av ett skyfall som drar in över Sverige.

– Ovädret når hela landet, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Under onsdagen utökade SMHI den gula varningen.

Gula varningar för skyfall har utfärdats i Götaland och Svealand. Regnskurar, risk för översvämningar och kraftig åska väntas under onsdagen.

Skyfallet rör sig upp längs landet och SMHI varnar nu för områden kring Norrköping, Örebro och Falun. Även Öland berörs.

SMHI skriver på sin webbsida att trafiken kan påverkas på grund av översvämmade vägar, samt att åskovädret kan orsaka brist i elförsörjningen och tågtrafiken.

Det handlar om 40–60 millimeter regn som väntas på flera håll. Regnet kan ösa ner på kort tid, vilket medför en stor risk för översvämningar till exempel i källare, säger meteorologen Lisa Frost på SMHI.

Tåg ställs in

Ovädret ställer även till det för tågtrafiken. Västtrafik har efter SMHI:s varningar ställt in flera tågavgångar mellan Göteborg och Strömstad och mellan Göteborg och Örebro.

Flera tåg mellan Varberg och Uddevalla har också ställts in under onsdagen och torsdag morgon. Resenärer hänvisas i stället till ersättningsbussar.

Västtrafik ställer in flera tågavgångar under onsdagen.

Enligt SMHI är det svårt att bedöma hur snabbt regnområdet rör sig in från sydväst och vidare upp över landet, från Götaland in över Svealand och upp till södra Norrland.

– Ovädret rör sig på bred front norrut över hela landet. I morgon når det mellersta och norra Norrland, säger Frost.

Skyfall väntas. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln